Venstrefløj rasende over droppet Irakkommission

En vaskeægte skandale, at V-regering ikke vil kigges efter, mener oppositionen.

Artiklens øverste billede
Den danske militære indsats i bl.a. Afghanistan bliver alligevel ikke gennemgået af en uvildig kommission. Arkivfoto: Per Folkver/Polfoto

Det er en gedigen skandale, at V-regeringen som en af dens første handlinger bremser den uvildige kommissionsundersøgelse af Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan. Det mener venstrefløjen i Folketinget.

»Jeg kan kun tage det som et udtryk for, at Venstre er bange for, at kommissionen kan give problemer for Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller og måske også Søren Gade,« siger Holger K. Nielsen (SF), som bestemt ikke mener, at nedlæggelsen fremmer samarbejdet om udenrigspolitikken, som ellers normalt er bredt forankret i Folketinget.

Det afviser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Vi er ikke bange for noget. Vi synes bare, vi skal bruge skatteborgernes penge med stor fornuft og omtanke,« siger han.

Kommissionen skulle blandt meget andet have gennemgået grundlaget for beslutningen om at deltage i Irak-krigen, der blev besluttet af Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti i 2003.

»Det var det smallest mulige flertal i Folketinget, som sendte Danmark i krig i Irak. På et forkert grundlag. Jeg mener, at den danske offentlighed og de pårørende til de danske soldater, som faldt, har krav på at få klarhed,« siger afgående udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og tilføjer, at det ville klæde et retssamfund som det danske at få uvildige øjne til at gennemgå de to langvarige krige.

Igennem mere end 10 års krig i både Irak og Afghanistan opstod en række sager om især håndtering af krigsfanger, som voldte de danske styrker, de danske militære myndigheder og de danske ansvarlige ministre problemer.

Især Søren Gade (V) – der nu står til at blive gruppeformand for Venstre efter sit nyvalg til Folketinget – stod som forsvarsminister centralt i en række af sagerne. På kommissionens vidneliste stod bl.a. Anders Fogh og Per Stig Møller.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.