»Jeg er altså ikke racist, men vi bliver nødt til at få lukket den grænse«

I Padborg fik Dansk Folkeparti 4 ud af 10 stemmer. Her handler det valg i høj grad om, at grænsen skal lukkes.

Artiklens øverste billede
Da Else Ruth var tillidsmand på slagteriet, var hun medlem af Socialdemokraterne. Nu er hun medlem af Dansk Folkeparti.

Fem ud af seks gæster i baren på værtshuset Kontoret i Kruså rækker en hånd i vejret på spørgsmålet om, hvem der stemte på Dansk Folkeparti til folketingsvalget.

Vi er i det Danmark, som Dansk Folkeparti tilsyneladende kender godt. I hvert fald stemte fire ud af ti vælgere i Padborg på DF, som dermed med afstand blev det største parti - især på bekostning af Venstre.

Begrundelsen er bl.a. at man her hver dag mærker konsekvenserne de åbne grænser.

»Jeg er altså ikke racist, men vi bliver nødt til at få lukket den grænse. Nogle gange tror man jo, at det er Polen, vi bor i, så mange udenlandske chauffører her er. Dem der opfører sig pænt må jo gerne være her, men der er også nogle banditter, som ikke skal kunne være her,« siger 63-årige Else Ruth.

Hun taler også om at prioritere de ældre frem for de fremmede. Da hun var tillidsmand på slagteriet, var hun medlem af Socialdemokraterne. Nu er hun medlem af Dansk Folkeparti. Bl.a. fordi det, som hun siger, er det parti, der tager sig af »de små folk.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Spørger man folk på gaden om, hvordan de konkret mærker indvandringen og den nærliggende grænse, taler flere om, at det ikke er ualmindeligt at se grupper af asylansøgere på gaden, efter de har krydset grænsen til fods. At der er kommet et flygtningecenter i Bolderslev. Og at der de seneste år er sket en vækst i antallet af tyverier i området.

»Vi er plaget af tyverier, og jeg tør ikke gå på gaden her i lille Padborg længere, bl.a. pga. de mange udenlandske lastbilchauffører, der hænger ud på gaden. Sådan var det ikke for få år siden,« siger 52-årige Karin Becker, som derfor mener, at man bør genindføre kontrollen ved grænserne.

For hende handler det også om Dansk Folkepartis prioriteringer.

»Vi tager os ikke længere ordentligt af vores ældre, eller dem der bliver syge. Samtidig kan de mennesker, der kommer her til landet få masser af hjælp. Det er bare ikke rigtigt.«

Fra andre lyder det, at de føler, at området i dag er blevet en del af Udkantsdanmark, og at de tror på, at Dansk Folkeparti er det parti, der hjælper området bedst. Sådan lyder det på værtshuset i Kruså fra Henrik Starke, som sidste gang stemte på Venstre, men denne gang på Dansk Folkeparti.

»Dansk Folkeparti tør sige det, som det er. Vi skal have lukket de grænser, for vi skal have råd til vores egne ældre. Det mener Venstre måske også, men de tør ikke sige det.«

I landsbyen Kværs mellem Padborg og Aabenraa går Hans Møller og lægger sten i en indkørsel. Han var ikke i tvivl om, at Dansk Folkeparti skulle have hans stemme.

»De taler lige ud af posen, og de taler om de vigtige ting. Vi kan ikke blive ved med at tage imod flere flygtninge. I din personlige økonomi bliver du nødt til at sørge for dig selv og dine, inden du begynder at give ud til andre. Sådan bør det også være for Danmark. Vi skal først hjælpe vores ældre, inden vi giver penge i ulandsbistand.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.