TV 2 beklager ordlyd i kritisk interview med Kristian Jensen

"Det kunne fremstå som om, vi beskyldte Kristian Jensen for at fejlcitere," siger TV 2-chefredaktør.

Artiklens øverste billede
Kristian Jensen (V) kom tirsdag aften på glatis i TV 2 Nyhederne - eller gjorde han?

Da Venstres næstformand Kristian Jensen tirsdag aften var live igennem på TV 2, udviklede et interview om Venstres asylpolitik sig til en kamp på ord.

Nyhedsværten Divya Das stillede spørgsmål ved, hvorvidt Kristian Jensen citerede en rapport fra EU's grænsekontrolagentur Frontex korrekt, og det førte til, at de to talte forbi hinanden - og V-næstformanden blev stillet i et dårligt lys.

Det skriver tv2.dk i en artikel, hvor Nyhedernes chefredaktør beklager episoden.

"Det kunne i sammenhængen fremstå som om, vi beskyldte Kristian Jensen for at fejlcitere årsrapporten fra Frontex. Det er meget beklageligt. Kristian Jensens henvisning til rapportens ordlyd om en sammenhæng mellem et lands økonomiske ydelser og antal syriske flygtninges ansøgning om asyl i det pågældende land er helt korrekt," siger TV 2 Nyhedernes chefredaktør Hans Peter Blicher.

Interviewet, som foregik i 19 Nyhederne, handlede om det asyludspil, Venstre tirsdag præsenterede, og hvor Venstre gjorde klart, at man ønsker at give flygtninge en lavere økonomisk ydelse, end det er tilfældet i dag.

Ifølge partiet formoder man, at det får færre asylansøgere til at vælge at komme til Danmark, og det argumenterede Kristian Jensen for ved hjælp af en Frontex-rapport fra april i år, hvor der står, at flygtninge vælger at søge asyl i EU-lande med høje velfærdsydelser.

"Frontex siger, at de vilkår, man giver flygtninge og asylansøgere, når de kommer til et land, er afgørende for, hvilket land de vælger at komme til," sagde Kristian Jensen i 19 Nyhederne, hvorefter Divya Das stillede spørgsmålstegn ved, om der er et videnskabeligt belæg for hans udtalelse.

"Er det ikke forstået, at du ikke aner, om det vil have en effekt? Du aner det simpelthen ikke," spurgte Divya Das uddybende, hvortil Kristian Jensen forsøgte at svare, at "Frontex siger, at ..."

Længere nåede Venstre-næstformanden dog ikke, for Divya Das afbrød ham med et "nej, det er ikke det, Frontex har sagt, kan jeg hilse og sige".

Den melding fik Kristian Jensen til at opgive at nævne Frontex og argumenterede i stedet videre for sin og Venstres asylpolitik på anden vis.

Nyhedsvært Divya Das siger efterfølgende, at hun udelukkende var ude på at anfægte Venstres påstand om, at antallet af asylansøgere vil falde, hvis man giver dem færre penge.

"Jeg anfægter jo ikke den 1,5 linje, der står i Frontex’s rapport om, at den undersøgelse af den syriske gruppe viser, at nogle især vælger at rejse til lande med stort velfærd. Det anfægter jeg slet ikke. Men det kommer til at lyde sådan," siger hun.

I Frontex' rapport, står der, at at mange af de flygtninge, som ankommer fra Syrien for at søge asyl i Europa, ikke søger om asyl i det land, de først kommer til. I stedet rejser de videre op i EU til andre lande, som har højere sociale ydelser.

"Det sker af mange forskellige grunde, men mest af alt fordi de forventer at kunne modtage højere velfærdsydelser," konkluderer Frontex.

Syrere, som flygter fra den årelange krig i deres hjemland, udgør 28 pct. af alle flygtninge og migranter, som ulovligt forsøger at komme ind i EU.

Derudover ankommer et stort antal fra Eritrea, og hos begge befolkningsgrupper vurderer Frontex ud fra deres rejsemønstre, at de søger mod lande med gode sociale sikkerhedsnet.

Kristian Jensen har i tv2.dk's artikel fået lov til at uddybe sit argument om, at lavere ydelse vil føre til lavere tilstrømning, og onsdag morgen takker han TV 2 for at følge op på interviewet.

"Det ærgrer mig, at Divya og jeg talte forbi hinanden. Men jeg håber, at det nu er fastslået, at Frontex-rapporten skriver, at sociale ydelser har betydning for, hvor syriske asylansøgere vælger at søge asyl," skriver han på Facebook.

Hele interviewet kan ses som tv-indslag her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.