Politik

V-profil i modvind efter abort-udtalelser

”Bare så det ikke kan misforstås. Jeg går ind for fri abort, som den er i dag," slår Venstres transportordfører fast efter at have foreslået brugerbetaling fra abort nummer tre.

Venstres Kristian Pihl Lorentzen. DRESLING JENS

Nogle kvinder bruger abort som prævention, og der bør derfor indføres brugerbetaling fra den tredje abort.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen i et interview med Metroxpress.

”Der er nogle kvinder, som bruger abort som prævention. Derfor mener jeg, at der skal være brugerbetaling fra tredje gang, man vælger at få en abort. Det kan smutte for alle, men sker det igen og igen, er det sløseri. Er man et socialt tilfælde kan man dog søge om tilskud fra kommunen,” siger Venstre-politikeren til avisen og understreger, at der er tale om hans personlige holdning – ikke partiets.

Kort tid efter at artiklen blev offentliggjort lagde Venstre da også kraftigt afstand til folketingspolitikerens udmelding og understregede, at der bestemt ikke skal pilles ved den fri abort.

"Det er ikke vores holdning og bliver det aldrig. Vi står fuldstændig fast på den fri abort til kvinder i Danmark," meddelte partiet på sin Twitter-profil.

Både fra politiske modstandere og fra Dansk Kvindesamfund er kritikken af Kristian Pihl Lorentzens synspunkt hård:

”Det er jo et vanvittigt forslag. Det er jo en ekstra skat på at være kvinde - eller forestiller han sig, at man sender halvdelen af regningen til mænd? Hvad er det dog for et kvindesyn? Og det at man kan søge sit socialkontor om at betale. Så kommunen skal også vide, hvor mange aborter man har fået?,” siger næstforkvinde Ulla Tornemand til Metroexpress.

Overblik: Venstre og regeringen kæmper om at være bedst på sundhed

Socialdemokrater og SF'ere var lynhurtige til at gribe fat i historien og dermed sprede og eksponere den. Én af dem var Socialdemokraternes Magnus Heunicke:

Også formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov (S), var hurtigt ude med en kommentar:

Det samme var SF's sundhedsordfører Özlem Cekic:

For kort tid siden lagde Kristian Pihl Lorentzen så selv følgende meddelelse ud på sin Facebook-profil:

”Bare så det ikke kan misforstås. Jeg går ind for fri abort, som den er i dag. Uden nogen form for brugerbetaling.”

Jyllands-Posten forsøger at få en uddybende kommentar fra Venstre-politikeren.

Abortmodstander-organisationen Retten til Liv har i anledning af valget oprettet kampagnehjemmesiden stemforlivet.dk, hvor de har spurgt en række folketingskandidater om deres holdning til abort.

Som eneste Venstre-mand optrådte Kristian Pihl Lorentzen på siden, men hans svar er onsdag eftermiddag blevet fjernet. På spørgsmålet om han ville arbejde for at begrænse antallet af arbejdet havde han svaret ja:

"Jeg går generelt ind for fri abort. Men abort er et etisk problem, hvis det misbruges mange gange – nærmest som en slags udvidet prævention," lød hans svar. På spørgsmålet om han aktivt vil arbejde for at alle ufødte børns ret til at leve, lød han nu slettede svar:

"Jeg går ind for fri abort, men med begrænsning i antal, bortset fra svære sociale tilfælde."

Man kan stadig finde en række andre politikeres udsagn på hjemmesiden. Den konservative folketingskandidat Tove Videbæk – som er tidligere medlem af Kristendemokraterne – svarer for eksempel også ja til at beskytte udfødte børns liv.

"Jeg ser hvert menneske (født eller ufødt) som unikt. Og hvert menneske (født eller ufødt) har ret til vores beskyttelse," skriver hun.

Andre politikere fra primært partierne i rød blok afviser at begrænse den frie abort eller nævner, at de finder den nuværende abort-grænse passende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her