Annonce
Politik

Gammelt, tysk valgslogan giver genlyd i danske valgkampe

Er Thorning blevet inspireret af valgslogan, der gav tysk parti alletiders valgsucces? Eller af Fogh?

CDU's valgplakat fra 1957 med Konrad Adenauer på. Foto: Wikimedia Commons

I 1957 skulle de vesttyske indbyggere til forbundsvalg.

Blandt de opstillede var den da 81-årige forbundskansler Konrad Adenauer, som hidtil havde været forbundsrepublikkens eneste.

CDU-politikeren var bekymret, for hvis SPD kom til magten, ville det ifølge ham betyde Tysklands endeligt. SPD ville nemlig både have Vesttyskland til at træde ud af Nato -samt DDR til at gøre det samme i forhold til Warszawa-pagten - for at muliggøre en genforening af de to tysklande.

Derfor lød det enkle og siden ikoniske slogan på valgplakaten, der viste Adenauers ansigt: "Keine Experimente" - på dansk "Ingen eksperimenter".

CDU's valgplakat fra 1957 med Konrad Adenauer på. Foto: Wikimedia Commons

Resultatet blev et endnu ikke overgået succesvalg for CDU, som sammen med fraktionspartiet CSU opnåede absolut flertal og dermed en tredje periode for Adenauer.

Siden har også danske politikere slået på angsten for eksperimenterne i mindst to valgkampe. Om de er blevet inspireret af den succesfulde kampagne i 1957 er uvist, men ordet eksperiment blev bl.a. brugt negativt af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) under valgkampen i 2007.

"Jeg synes, valget er meget klart mellem at fortsætte den stabilitet, sikkerhed, tryghed, rolige udvikling, vi har nu, og så et alternativ, som man må sige er et eksperiment: En kreds af partier, som vil skabe utryghed omkring skattestoppet, som vil løsne udlændingepolitikken, så vi vender tilbage til den slappe udlændingepolitik, vi havde i 90'erne," sagde Anders Fogh Rasmussen i et interview med DR.

Og da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag udskrev valg, lød spørgsmålet til sidst, "om vi skal holde fast i kursen, eller om man skal vælge oppositionens eksperiment".

Hun har også ved tidligere lejligheder anført over for Lars Løkke Rasmussen, at tiden ikke er til eksperimenter.

I Tyskland var der dog ingen tvivl om inspirationen, da en repræsentant for Piratpartiet under et lokalrådsvalg i Berlin i 2011 brugte sloganet med et ironisk glimt i øjet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Folketingsvalg

Folketingskandidat: Hvad er prisen for at vinde valget på Facebook?

Asbjørn Ammitzbøll Flügge
Måske kan folketingsvalget vindes på Facebook, men jeg er ikke sikker på, at det er et valg, jeg har tillid til. For hvad er prisen ved at købe valget på Facebook?
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her