Højreradikalt parti klar til selvtægt under Folkemødet

Partiet Frit Danmark er klar til forsvare sig med "de nødvendige midler", hvis deres udstilling af Muhammed-tegninger bliver angrebet under Folkemødet på Bornholm, siger partiformand.

Artiklens øverste billede
Her ses Michael Ellegaard fra Frit Danmark ved et SIAD-arrangement tidligere på året.

Det højreradikale og stærkt indvandringskritiske parti Frit Danmark er klar til at ”forsvare sig” med vold, hvis det "bliver nødvendigt" på årets Folkemøde på Bornholm. Det siger partiets formand Michael Ellegaard i et interview med Jyllands-Posten.

"Skulle der opstå situationer, hvor vi ikke har tilstrækkelig sikkerhed, må vi selv tage affære med selvtægt. Sådan er det," siger han.

Er I klar til at forsvare jer selv med vold, hvis I bliver angrebet?

"Vi er klar til med de nødvendige midler at forsvare os selv i en given situation, ja" siger han.

Baggrunden for spørgsmålet er, at Frit Danmark sammen med foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) vil udstille tegninger af profeten Muhammed under Folkemødet. Udstillingen skal bestå af karikaturtegninger fra den amerikanske islamkritiker Pamela Gellers konkurrence om at tegne profeten Muhammed, som blev afholdt 3. maj i Texas. Konkurrencen, hvor også den hollandske islamkritiker Geert Wilders talte, blev angrebet af to bevæbnede gerningsmænd, som dog omgående blev dræbt af de svært bevæbnede sikkerhedsvagter.

Både SIAD og Frit Danmark blev for nylig en del af Fremskridtspartiet, dog stadig som selvstændige organisationer, og det er forklaringen på, at udstillingen af Muhammed-tegningerne skal foregå i Fremskridtspartiets telt ved Folkemødet. Folkemødet har ikke modtaget tilmelding fra SIAD eller Frit Danmark, og har derfor ikke haft mulighed for at tage stilling til deres deltagelse.

I sidste uge opfordrede den venstreradikale gruppe Antifascistisk Aktion (AFA) til at demonstrere mod Danskernes Parti og Gyldent Daggrys arrangement under Folkemødet.

Michael Ellegaard forventer, at politiet vil tage en drøftelse med Frit Danmark og SIAD om eventuelle sikkerhedsspørgsmål. Derudover tager Frit Danmark egne sikkerhedsfolk med til Folkemødet, forklarer han.

"Bliver vi angrebet, så er der kun det tilbage at gøre, at forsvare sig selv."

Hvad vil I forsvare jer med?

"Alle til rådighed stående midler," siger han.

Michael Ellegaard er tidligere dømt for vold, men har ved hver lejlighed forklaret, at det var selvforsvar. I 2013 blev han ved Byretten i Odense idømt et halvt års fængsel for at have skudt en betjent i armen med et luftgevær. Episoden fandt sted i 2012 i Michael Ellegaards hjem. Ifølge Fyens Stiftstidendes gengivelse havde Michael Ellegaard hørt noget pusle ved døren, og da han ikke hørte noget svar på, hvem det var, skød han med sit luftgevær ud i mørket. Han ramte en politiassistent i den ene arm og nægtede derefter at komme ud.

Michael Ellegaard forklarer, at det er vigtigt for Frit Danmark og SIAD at kunne vise Muhammed-tegningerne fra Texas til Folkemødet.

Efter angrebet i Texas er det kommet frem, at den ene gerningsmand, den 30-årige Elton Simpson, havde bekendt sig til den islamistiske terrororganisationen Islamisk Stat på sociale medier. Han havde endda varslet sit angreb på Twitter kort før, at han sammen med sin 34-årige sambo kørte mod arrangementet.

"Vi vil sætte fokus på attentatet mod Wilders og ytringsfriheden ved at vise tegningerne," siger Michael Ellegaard, der afviser pure, at der er tale om en bevidst provokation.

"Bestemt ikke. Det er for at sætte fokus på noget, som vi synes er meget vigtigt og som forsøges undertrykt af islams masser – nemlig ytringsfriheden," siger han.

Gør du dig nogen bekymringer om, at nogen vil blive stødt over, at I viser Muhammed-tegninger?

"Nej, egentlig ikke. Heldigvis så lever vi i et frit land, hvor vi kan det uden begrænsninger. Det er netop det, vi gerne vil holde i hævd."

Men hvorfor er det relevant at vise de amerikanske tegninger her i Danmark?

"Fordi dels er det noget aktuelt, som er sket, og dels kan man se, at ytringsfriheden er under pres andre steder end her i Danmark, nemlig også i det land, der har selve Frihedsgudinden som symbol."

Landsformanden for Fremskridtspartiet, Niels Højland, vil ikke blande sig i, hvad Frit Danmark og SIAD foretager sig på Folkemødet, selvom det foregår i Fremskridtspartiets telt.

"Den time, de skal være i vores telt, må de have de tegninger med, de vil," siger han.

Men det foregår I jeres telt, så I skal vel sige god for arrangementet?

"De har lov til at stå der, vi går jo ind for ytringsfrihed."

Niels Højland understreger, at Fremskridtspartiet aldrig vil benytte sig af vold. Til gengæld vil han ikke blande sig i, hvad Frit Danmark gør.

"Det kommer ikke mig ved, hvad de gør. Jeg kan jo ikke forhindre, at der opstår håndgemæng eller noget lignende," siger Niels Højland.

Føler du trang til at tage afstand fra Michael Ellegaards udtalelse om at begå selvtægt?

"Næh, men jeg tager afstand fra vold. Det er politiets opgave at holde de voldelige elementer væk, og det går jeg i høj grad ud fra, at politiet vil gøre på Bornholm," siger Niels Højland, som ikke personligt kender Michael Ellegaard.

Arrangementer under Folkemødet må ikke virke anstødelige eller "være i konflikt med demokratiske principper, som beskrevet i Grundloven eller anden dansk lovgivning", står der i Folkemødets principper.

Ud over SIAD og Frit Danmark får Folkemødet besøg af repræsentanter fra Danskernes Parti, den islamkritiske Pegida-bevægelse (i dag For Frihed), de græske ultranationalister Gyldent Daggry, det italienske neo-fascist-parti Forza Nuova og det franske nationalistparti L'Oeuvre Française.

Jyllands-Posten har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Folkemødets ledelse, men det har endnu ikke været muligt. I en sms henviser festivalleder Jette Lykke til Bornholms socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll.

Opdatering 18.02: Winni Grosbøll skriver i en Facebook-opdatering, at Muhammed-tegninger ikke skal være en del af Folkemødet:

"Nej, der kommer ikke Muhammed-tegninger op på teltdugen på Folkemødet. Folkemødet handler om dialog, ord og argumenter, det behøver man ikke vise billeder for. De må finde et galleri eller et kunstmuseum der vil huse den udstilling, det bliver ikke på Folkemødet."

Der er på nuværende tidspunkt tilmeldt knap 2.600 events til demokratifejringen i Allinge, som finder sted fra 11. til 14. juni.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.