Tænketanken Kraka: Alternativets forslag kan koste samfundet 270 mia. kr.

Krakas analyse viser, at forslaget om en 30 timers arbejdsuge koster, hvad der svarer til det vi i dag bruger på sundhedssektoren, forsvaret og undervisningssektoren til sammen.

Artiklens øverste billede
Alternativets arbejdsmarkedordfører Josephine Fock (th.) mener stadig, at en arbejdsuge på 30 timer er vejen frem i Danmark.

Det vil komme til at koste Danmark 270 milliarder kroner, hvis Alternativet en dag får held til at gennemføre partiets forslag om at sænke den ugentlige arbejdstid fra 37 timer til 30 timer.

Det viser tænketanken Krakas analyse af partiets forslag i dets partiprogram.

Partiet fremlagde for halvanden måned siden sit forslag om, at danskerne fremover skal have en weekend på tre dage eller kortere arbejdsdage i løbet af ugen, så man med tiden kommer ned på at arbejde 30 timer ugentligt. Partiet fortalte, at det ønskede at indfase forslaget over de kommende ti år, hvis alle parter på arbejdsmarkedet var med på idéen.

Forslaget skulle ifølge Alternativet modvirke stress blandt de arbejdende og samtidig skabe mulighed for at få flere af dem, der i dag er ledige, ind på arbejdsmarkedet.

Men nu har tænketanken regnet sig frem til, at Alternativets forslag vil komme til at koste danskerne, hvad der svarer til det vi i dag bruger på sundhedssektoren, forsvaret og undervisningssektoren til sammen.

"Et sådant indgreb er uden historiske fortilfælde," står der blandt andet i Krakas analyse.

Kristian Thor Jakobsen, der er forskningschef ved Kraka og som står bag analysen sammen med vicedirektør Jens Hauch, er ikke i tvivl om, at det vil koste samfundet mange penge, hvis forslaget bliver en realitet.

"Hvis folk får udbetalt mindre, fordi man går ned i arbejdstid, betyder det også, at der er skatteindbetalinger, man har i dag, som vil forsvinde i fremtiden," siger han til DR.

Kraka har regnet sig frem til, at Danmarks bruttonationalprodukt vil blive 14 pct. mindre, hvilket svarer til 48.000 kroner om året per dansker. Det vil altså ifølge tænketanken ende med, at det offentlige vil have færre penge til velfærdsydelser.

Men Alternativets arbejdsmarkedsordfører Josephine Fock anerkender ikke Krakas analyse og beregninger.

Hun mener i stedet, at analysen er mangelfuld, da der ifølge hende ikke er taget højde for, at alle danskere ikke arbejder fuld tid i dag. Og at en reduceret arbejdsuge højst sandsynligt vil resultere i, at færre danskere bliver syge og at flere vil komme ud på arbejdsmarkedet.

"Hvor mange mennesker er det, der er indlagt og dør på grund af stress? Og der kan jeg sige, at årligt bruger vi 14 milliarder kroner på indlæggelser og afledte effekter af stress," siger hun til DR.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.