Annonce
Politik

Mette F.: Andre lande må selv læse Eritrea-dokumenter

Britiske myndigheder bruger information fra omstridt dansk rapport, men minister vil ikke trække rapporten.

Justitsminister Mette Frederiksen (S). Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Myndigheder fra andre lande må selv sørge for at læse det samlede danske arbejde om Eritrea, hvis de vil bruge oplysninger fra den omstridte danske rapport om det afrikanske land.

Sådan lyder beskeden fra justitsminister Mette Frederiksen (S), efter at Berlingske i påsken kunne dokumentere, at den rapport, der blev dømt så utroværdig, at de danske myndigheder har valgt at se bort fra dele af den, bliver brugt i Storbritannien.

Men selvom visse oplysninger i rapporten altså ikke længere bruges i Danmark, så har Justitsministeriet afvist at trække rapporten tilbage. Og det har altså haft som konsekvens, at dele af dens oplysninger indgår i en britisk vejledning om asylsager.

- Udlændingestyrelsen har jo meddelt, at der er dele af rapporten, der ikke længere ligger til grund for asylbehandlingen, og det er selvfølgelig væsentlig viden for de myndigheder, der måtte bruge rapporten, siger Mette Frederiksen.

Men det virker som om, at de ikke har fået det at vide?

- Jeg går ud fra, at også udenlandske myndigheder kan læse det samlede arbejde. Det vil jeg i hvert fald anbefale dem at gøre, lyder ministerens svar.

Flere internationale eksperter kritiserede i sidste uge over for Berlingske, at Danmark ikke har trukket rapporten tilbage.

- De danske konklusioner cirkulerer i den internationale offentlighed, og de bruges som kildegrundlag til at verificere påstande, der i virkeligheden slet ikke er dokumentation for, sagde Kjetil Tronvoll, norsk professor og anerkendt for sit kendskab til Eritrea, til Berlingske.

De britiske myndigheder omtaler den danske Eritrea-rapport som "den mest opdaterede viden." Blandt andet refereres der til rapportens oplysninger om, at personer, der er udrejst illegalt fra Eritrea, ikke som sådan er i fare for forfølgelse, hvis de vender hjem.

Da Berlingske skrev om sagen i sidste uge, forklarede de britiske myndigheder, Home Office, at deres vejledninger var baseret på en grundig og objektiv vurdering af situationen i Eritrea.

DF: Andre landes brug af Eritrea-rapport har konsekvenser

SF: Dansk Eritrea-rapport kan skabe skidt dominoeffekt

Udskældt dansk Eritrea-rapport bruges i Storbritannien

- Vi er opmærksomme på og har taget højde for kritikken af den danske rapport, som kun bliver brugt sammen med en række andre kilder til at fastlægge vejledningen, oplyste Home Office over for Berlingske.

Rapporten, der er på engelsk, ligger stadig frit tilgængelig på hjemmesiden nyidanmark.dk, der blandt andet drives af Udlændingestyrelsen. Her ligger også en nyere version af rapporten, hvor dele er streget ud.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her