Asylansøgere strømmer fortsat til EU – men ikke til Danmark

Regeringens asylstramninger virker, mener S-ordfører på baggrund af nye EU-tal. Alt for tidligt at tage æren, siger Venstre.

Artiklens øverste billede
De nye tal bestyrker, at regeringens stramninger er en væsentlig årsag til det ekstraordinære fald, mener udlændingeordfører Ole Hækkerup (S).

Det markante fald i asylansøgningen til Danmark i slutningen af 2014 skiller sig ud i EU-sammenhæng, viser nye tal, som Jyllands-Posten har trukket fra EU’s statistiske kontor, Eurostat.

Samlet set steg antallet af asylansøgere i EU med 9,9 pct. fra 3. til 4. kvartal. Bl.a. modtog Tyskland flere ansøgere.

Men i Danmark faldt antallet i samme periode med 47 pct., hvilket blandt de 28 EU-lande kun blev overgået af Letland, hvor asylsøgningen i forvejen er beskeden.

Regeringen lancerede i september sine stramninger af asylreglerne med bl.a. en midlertidig opholdstilladelse på ét år til krigsflygtninge og har siden fremhævet, at det efterfølgende fald viste, at stramningerne virker. Andre har peget på, at det skyldtes tilfældigheder og sæsonudsving, da færre tager turen over Middelhavet, når bølgerne bliver højere i efteråret.

De nye tal bestyrker, at regeringens stramninger er en væsentlig årsag til det ekstraordinære fald, mener udlændingeordfører Ole Hækkerup (S).

»Jeg tror ikke, at man havde set den udvikling, hvis ikke regeringen var kommet med sin stramning,« siger han, der anerkender, at andre faktorer også kan spille ind.

Venstre har tidligere omtalt det som »en lille administrativ ændring« og »stor ståhej for ingenting«, og partiets retsordfører, Karsten Lauritzen, mener, at det er alt for tidligt at give æren til regeringen:

»Når man har haft stigende asyltal i tre år uden at gøre noget, så får det altså ikke os i Venstre til at klappe i vores små hænder, at tallene falder en lille smule over en tremåneders periode.«

Andreas Kamm, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, peger på, at flygtningestrømmene påvirkes af mange faktorer, og at der mangler en grundig undersøgelse af, om stramninger som den danske har en effekt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.