Politik

Snart bliver dyresex forbudt i Danmark

Et politisk flertal er nu i fuld gang med at forbyde sex mellem mennesker og dyr i Danmark.

Det er vigtigt, at Danmark ikke bliver udstillet som et land, hvor dyresex er tilladt, mener Venstre. Arkivfoto: Martin Lyngstad Slottemo/Polfoto

Danmark er godt på vej til at gøre det strafbart at have sex med dyr.

Tirsdag rykkede det endelige forbud et væsentligt skridt tættere på, da Folketingets partier førstebehandlede fødevare- og landbrugsminister Dan Jørgensens (S) lovforslag om en ændring af dyreværnsloven.

"Et dyr kan i sagens natur ikke sige nej. Et dyr har i sagens natur også ret svært ved at bevise, at dyret har taget skade efter en eventuel seksuel akt," sagde Dan Jørgensen under behandlingen.

"Derfor er der behov for en ny lovgivning, som sikrer, at hensynet til dyret kommer først," tilføjede han.

I bedste fald er der tale om en overflødig lov. I værste fald om politisk populisme og moralisme.
Joachim B. Olsen (LA) om forbuddet mod dyresex
Forslaget lægger op til, at enhver form for sex med dyr fremover kan straffes med op til et års fængsel – eller to år i gentagelsestilfælde (dyreværnslovens § 28). I Sverige, Norge, England, Frankrig og Tyskland er dyresex allerede forbudt – hvad end det foregår med ens eget eller andres dyr.

Venstre, som ligesom flere andre partier tidligere har afvist et decideret forbud, støtter nu op om lovforslaget:

"Det er vigtigt, at Danmark ikke bliver udstillet som et land, hvor seksuel omgang med dyr er tilladt," sagde Venstres dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen om Venstres holdningsskift.

"Venstre har hele tiden været imod sex med dyr," fastslog han og uddybede, at Venstre vil stemme ja, for at eliminere enhver tvivl om det modsatte.

Enhedslisten og Liberal Alliance var imod forbuddet mod dyresex.

Dyreetisk Råd har tidligere peget på, at forbuddet reelt kan være overflødigt, da det i forvejen er forbudt at udsætte dyr for smerte, lidelse, angst, varigt mén eller væsentlig ulempe, eller hvis dyrene ikke behandles omsorgsfuldt.

Netop med henvisning til denne allerede eksisterende lovgivning, afviste Liberal Alliance at støtte forbuddet under dagens folketingsbehandling.

"I bedste fald er der tale om en overflødig lov. I værste fald om politisk populisme og moralisme," lød det fra Joachim B. Olsen, der  agerede vikar for partifællen Mette Bock.

Dyreetisk Råd: Forbud mod dyresex er unødvendigt

De Konservatives slogan er normalt "mennesker først," men i dagens anledning ændrede dyrevelfærdsordfører Daniel Rugholm det til "dyrene først," da han forklarede, hvorfor Konservative vil stemme for forbuddet.

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Dennis Flydtkjær udtrykte glæde over, at det nu endelig lykkes at få gennemført et egentligt forbud, som længe har været en mærkesag for DF.

"Det er 10 år siden, at vi først bragte det på banen," sagde han og klandrede regeringspartierne for tidligere at have "nedgjort og latterliggjort" ideen.

Ida Auken fra De Radikale nøjedes med at slå fast, at der skal passes godt på dyr her i Danmark, og at De Radikale derfor støtter forbuddet.

Svenskerne vil straffe dyresex med to års fængsel

For SF er dyresex ikke et moralsk spørgsmål, men et spørgsmål om dyrenes velfærd, fastslog dyrevelfærdsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hun advarede dog samtidig om ikke at begå hykleri, når man taler om dyrenes ve og vel. Danske produktionsdyr i massevis bliver kastreret og kunstigt befrugtet, påpegede hun, og dermed "underlægges dyrene i forvejen vores vilje."

I sidste ende støttede SF dog forbuddet mod dyresex:

"Alene ud fra det synspunkt, at man ikke kan spørge dyret, om det har lidt overlast eller ej. Og der er ikke ressourcer i politiet til at efterforske de sager, som vi desværre ved, der har været," sagde Lisbeth Bech Poulsen.

DF kæmper videre: Der skal være et dyrepoliti i Danmark

På venstrefløjen støttede Enhedslisten flere dele af Dan Jørgensens lovforslag, men partiet er uenige i, at et forbud mod dyresex hører hjemme i dyreværnsloven. Nok snarere i straffeloven, mente dyrevelfærdsordfører Per Clausen (EL).

"Vi vil gerne i det videre udvalgsarbejde få gennemført nogle præciseringer, der kan sikre, at mennesker straffes, hvis de begår handlinger, som går ud over dyrs velfærd," sagde men tilføjede så, at hvis man derudover vil straffe folk for deres adfærd, må dén lovgivning placeres i andre dele af vores lovgivningssystem.

Ud over forbuddet mod dyresex indholder fødevareministerens lovforslag blandt andet et forbud mod at sælge hunde på markeder. Formålet er at undgå uovervejede impulskøb af hunde, som efterfølgende får et dårligt liv hos en ejer, der ikke nødvendigvis er i stand til at tage sig af dem.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Giv bonus til velfærdens fronttropper

Signe Munk
Folkene på gulvet er værdifulde. Sådan lyder det tit fra politikerne, men det afspejles ikke på lønsedlen. Intet under at unge vælger universitetet.

Blog: Dyb krise satte fut i ytringsfriheden

Mikael Jalving
Sandhed er kun sandhed, når den bliver prøvet, trænet og praktiseret på skrift og i tale i mødet med fejltagelser og lyse indfald.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her