Troels Lund Poulsen får næse i skattesagen

Rød blok vil give Troels Lund Poulsen en næse som et foreløbigt punktum i skattesagen. Det sker under markante protesterer fra blå blok.

Artiklens øverste billede
Tidl. skatteminister Troels Lund Poulsen (V) blev selv udspurgt over to omgange under Skattesagskommissionens forsøg på at afdække om der foregik magtmisbrug, da skattemyndighederne skulle behandle Thorning-parrets skattesag.

Troels Lund Poulsen (V) bliver en næse rigere.

Den tidligere Venstre-skatteminister får – som ventet – officiel kritik for sin rolle under behandlingen af Helle Thorning-Schmidts skattesag i 2010 og 2011. Det bliver dog "kun" til en såkaldt rød næse tildelt af partierne i rød blok.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten vil således placere det politiske ansvar for en række kritisable forhold under skattesagen hos den daværende skatteminister.

Partierne nævner blandt andet lækagen af Thorning-familiens fortrolige skattepapirer, bruddet på tavshedspligten da homorygtet om Thornings mand, Stephen Kinnock, blev viderefortalt, de urigtige oplysninger som Folketingets Ombudsmand fik udstukket og den unormale interesse for Thornings skattesag i ministeriet.

Samlet set finder de røde partier det "stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder fandt sted", og de bemærker, at ansvaret i sidste ende er Troels Lund Poulsens, som daværende skatteminister, skriver de i deres udtalelse.

"Vi fastholder, at der er sket nogle ulovligheder, og den øverste ansvarlige, politiske chef er altid ministeren," begrunder Socialdemokraternes gruppeformand Leif Lahn Jensen efter et møde i underudvalg i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.

Formelt får Troels Lund Poulsen nu 14 dage til at vurdere, hvordan han vil forholde sig til kritikken.

Både før, under og efter onsdagens møde var der flintrende uenighed mellem rød og blå blok.

Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil således ikke være med til at kritisere Troels Lund Poulsen, og hæfter sig ved, at Skattesagskommissionen ikke fandt dokumentation for, at han havde forsøgt at ændre Skat Københavns afgørelse i skattesagen – som ellers var en af de mest alvorlige mistanker under sagen.

De fire partier har lavet en mindretalsudtalelse, som de får skrevet ind i Folketingets endelige beretning om Skattesagskommissionens rapport:

"Et mindretal konstaterer, at Skattesagskommissionen slår fast, at det ikke kan lægges til grund, at den daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (Skatteminister i perioden 23. februar 2010 til 8. marts 2011) har involveret sig i SKAT Københavns behandling af sagen eller i øvrigt har søgt at få afgørelsen omgjort jf. Skattesagskommissionens beretning side 1641," står der blandt andet i udtalelsen.

Venstres Christian Schmidt kalder næsen til partifællen helt urimelig og mener, at det ville have klædt Folketinget ikke at gøre mere ved sagen, efter kommissionens rapport.

Skattesagskommissionen, som blev nedsat tilbage i december 2011 og som har kostet omkring 25 mio. kr., havde to opgaver;

Dels at undersøge, om der foregik ulovlig indblanding i Skats behandling af Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag i sommeren 2010.

Dels at undersøge, "i hvilket omfang der er videregivet eller forsøgt videregivet fortrolige oplysninger fra skattesagen" herunder hvem der lækkede Thorning-familiens fortrolige skattepapirer til dagbladet BT. Lækagedelen blev udløst af, at BT få uger før valget i 2011 kunne offentliggøre oplysninger fra den fortrolige personsag.

Kommissionen konkluderede, at Troels Lund Poulsen ikke have forsøgt at ændre eller påvirke Skat Københavns afgørelse i sagen. Kommissionen kritiserede dog det faktum, at tavshedspligten var blevet brudt da det såkaldte homorygte om Stephen Kinnock var blevet videregivet, at Folketingets Ombudsmand havde fået urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand og forkastede Troels Lund Poulsens egen forklaring om, at han ikke havde interesseret sig særligt for Thornings skattesag.

Det er anden gang Troels Lund Poulsen får en næse. I 2009 fik han som miljøminister en såkaldt "lille næse" for ikke at have besvaret et miljøspørgsmål fra Socialdemokraternes Benny Engelbrecht i tide og først efter, han på TV havde udtalt sig om samme emne.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har dog tidligere meddelt, at skattesagen i hans øjne ikke forhindrer Troels Lund Poulsen i at blive minister igen i en eventuel borgerlig regering.

Hele Skattesagskommissionens mere end 1.600 sider lange beretning kan læses her (PDF).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.