Politik

Minister vil alligevel ikke hemmeligholde ”undringslisten”

Kriterierne for de såkaldte undringslister skal nu alligevel ikke være hemmeligholdt, siger socialministeren nu. Venstre glæder sig over meldingen.

Det skal alligevel ikke være hemmeligt, hvilke kriterier der gør, at borgere kommer på kontrolmyndighedernes såkaldte ”undringsliste”. Sådan lyder det nu fra socialminister Manu Sareen (R).

”Der skal være større åbenhed om, hvilken kontrol der foretages i Udbetaling Danmark. Derfor har jeg nu rettet henvendelse til Udbetaling Danmark med et klart ønske om offentlighed i kriterierne. Det er kun naturligt, at både modtagere af ydelser og den brede befolkning får indsigt i, hvilke samkøringer der foregår og hvad myndigheden kigger efter,” siger ministeren, der desuden slår fast, at det også skal være et krav, at de borgere, der udtages til nærmere kontrol får konkret besked om registersamkøringen.

Det har ellers hidtil været hemmeligholdt, hvilke kriterier, Udbetaling Danmark laver listerne på baggrund af eller hvilke oplysninger, Udbetaling Danmark samkører for at komme frem til listen. Undringslisten indeholder borgere, som modtager folkepension, barselsdagpenge eller en lang række andre offentlige ydelser, og som udviser én eller anden form for mistænkelig adfærd, der indikerer, at de måske modtager ydelsen uretmæssigt.

Ikke engang Folketinget kunne få svar på, hvordan Udbetaling Danmark laver listerne, hvilket bl.a. fremgår af et folketingssvar fra Socialministeren. Det mødte kritik fra bl.a. Venstre, der forgæves havde stillet spørgsmålet i Socialudvalget.

»Sådan en ren blankocheck til indsamling og samkøring af borgernes oplysninger skal man af hensyn retssikkerheden være mere tilbageholdende med. For at Folketinget kan sætte hegnspæle op omkring, hvor langt vi mener Udbetaling Danmark skal kunne gå med deres bemyndigelse, er vi nødt til at vide, hvad de bygger listerne på,« sagde Venstres retsordfører Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten. Også Dansk Folkeparti og Enhedslisten plæderer for, at der skal være åbenhed omkring undringslisterne.

I tirsdagens Jyllands-Posten slog Udbetaling Danmark fast, at man ikke vil afsløre kriterierne, fordi man dermed »risikerer at give de borgere, som bevidst ønsker at omgå reglerne, en indsigt, der betyder, at de kan indrette sig efter det.”

Men det argument kan altså ikke bruges, mener ministeren nu, og det glæder Venstres retsordfører Karsten Lauritzen:

”Selvom det kommer lidt sent, vil jeg da gerne rose ministeren for sin beslutning. Det undrede mig også ærlig talt, at en radikal minister kunne modsætte sig, at man øger retssikkerheden eller bare acceptere, at vi skulle lovgive i mørke. Nu er vi i det mindste et skridt tættere på, at kunne tage stilling til det her på et oplyst grundlag,” siger han.

Det er den selvejende kontrolmyndighed, der står for at udbetale en lang række sociale ydelser – men står samtidig for en del af kontrollen med ydelserne. Bl.a. indsamler de informationer og laver registersamkøringer, som de derefter sender videre til kommunernes egne kontrolgrupper. Ifølge et folketingssvar udbetaler de ydelser til 2,7 mio. ydelsesmodtagere – hvoraf nogle dog kan være gengangere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Biler
Nummer 2: Klassens smukkeste SUV satser på høj komfort
Volvo XC60 er på mange områder en imponerende fin konstruktion, hvor komfort og sikkerhed er i højsædet. Samtidig er designet så vellykket, at det næppe kan gøres bedre. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her