Politik

Uenighed udskyder næse til Troels Lund Poulsen

Rød og blå blok har ikke kunnet blive enige om, hvor stor en næse Troels Lund Poulsen skal - eller ikke skal - have.

Skattesagskommissionen kunne placere et juridisk ansvar, men sagen får alligevel en politisk konsekvens for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen - i form af en næse. Arkivfoto: Stine Larsen

En stor lilla tud? Eller en mindre rød snude?

I mindst en uge endnu må tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) leve med uvisheden om, hvor stor en næse han får sin rolle i Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Selvom der er rødt flertal bestående af S, R, SF og EL for at udtale politisk kritik af Venstre-politikeren, har de borgerlige partier fået betænkningstid indtil på mandag, hvor de skal have indleveret en eventuel indsigelse eller mindretalsudtalelse.

Onsdag mødes parterne igen, oplyser Socialdemokraternes gruppeformand Leif Lahn Jensen efter dagens møde i Folketingets Udvalg for Forretningsorden, som formelt skal vedtage kritikken.

"Vi er selvfølgelig kritiske over for det, der er sket. Der er sket nogle meget alvorlige ulovligheder, og det er klart, at der skal være en kritik herfra af den minister, der havde ansvaret på daværende tidspunkt," siger Leif Lehn Jensen.

Claus Hjort: Næse til Troels Lund er under lavmålet

Skattesag: Her er de vigtigste kritikpunkter

"Vi siger klokkeklart, at der er fundet ulovligheder sted, og vi mener, at det er forkert at lække oplysninger om en statsministerkandidat i en valgkamp, at Skatteministeriet har blandet sig i nogle sager, og at man har smidt rundt med personlige oplysninger. Uanset hvem i dette land, der gør det, så er det ikke godt. Og det går stik imod retssikkerheden. Derfor er det vores opgave at give det politiske ansvar til den, der nu skal have det," tilføjer han.

Skattesagen blev kaldt den største skandale siden Tamilsagen, men det lykkedes ikke den milliondyre undersøgelseskommission at finde beviserne for det påståede magtmisbrug. Men selvom der altså ikke blev placeret et  juridisk ansvar, bør sagen alligevel få en politisk konsekvens – altså en næse – mener det røde flertal.

"Hvis ikke man i Folketinget kan sige klart fra over for det, så står vi i en situation, hvor man sender et signal til kommende ministre og nuværende ministre, at man bare kan køre løs," siger Enhedslistens Stine Brix og tilføjer:

Konklusioner

Skattesags-kommissionens konklusioner om Troels Lund Poulsen (V):

  • Troels Lund Poulsen har ikke "involveret sig i Skat Københavns behandling af sagen eller i øvrigt søgt af få afgørelsen omgjort."
  • Kommissionen tror dog ikke på Troels Lund Poulsens forklaring, og konkluderer, at han blev orienteret løbende af Skatteministeriets daværende departementschef Peter Loft.
  • "Det lægges på trods af Troels Lund Poulsens forklaringer til grund, at Peter Loft løbende har orienteret Troels Lund Poulsen om møderne med Skat København den 13. august, den 1. september og den 3. september 2010, og at Troels Lund Poulsen således har fået en indikation af, i hvilken retning afgørelsen ville gå inden den 16. september 2010."
  • "Kommissionen lægger også til grund, at Troels Lund Poulsen viste væsentlig interesse for et afgørende punkt for udfaldet af sagen – Stephen Kinnocks opholdsdage i Danmark – medens sagen verserede i Skat København."
  • Desuden brød Troels Lund Poulsen sin tavshedspligt ved at viderebringe rygtet om Stephen Kinnocks påståede homoseksualitet.
  • Hele kommissionens beretning kan læses her (.pdf)
"Det er vores opgave i Folketinget at kontrollere ministrene, og hvis ikke vi kan sige fra over for ministre, der for eksempel bryder tavshedspligten, eller en minister, som i al for høj grad interesserer sig for sagsbehandlingen af en personsag, så sender vi et helt forkert signal. Det er vigtigt, at vi kan kritisere i den sammenhæng."

I en fælles udtalelse opsummerer de nogle af de forhold i Skatteministeriet, som fik kritik af skattekommissionen:

Lækage af Thorning-familiens fortrolige skattepapirer, brud på tavshedspligten, urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand og unormal interesse for Thornings skattesag.

Samlet set finder de røde partier det "stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder fandt sted", og de bemærker, at ansvaret i sidste ende er Troels Lund Poulsens, som daværende skatteminister.

Fra borgerlig side er kritikken imidlertid væltet ned over næse-beslutningen.

Der er tale om en ren "politisk vendetta" og "et misbrug" fra venstrefløjen, mener Brian Mikkelsen (K), mens Venstres Claus Hjort Frederiksen kalder næsen "forargelig" og grænsende til magtmisbrug:

"Selvfølgelig er det ikke korrekt det hele, der er foregået i sagen. Men i lyset af at den røde blok selv har nedsat en kommission, som udtrykkeligt skulle undersøge, om Troels Lund Poulsen havde gjort noget lovstridigt i denne sag, som kommissionen har frifundet ham for, så giver man alligevel en næse med henvisning til, at en minister er ansvarlig for alt. Det er på grænsen til misbrug af magt," siger Claus Hjort Frederiksen ifølge Berlingske Nyhedsbureau.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har allerede meddelt, at Troels Lund Poulsen godt kan blive minister igen i en eventuel borgerlig regering.

Rød blok: Næse har intet at gøre med partifarve

Skattesagskommissionen, som blev nedsat tilbage i december 2011 og som har kostet omkring 25 mio. kr., havde to opgaver;

Dels at undersøge, om der foregik ulovlig indblanding i Skats behandling af Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag i sommeren 2010. 

Dels at undersøge, "i hvilket omfang der er videregivet eller forsøgt videregivet fortrolige oplysninger fra skattesagen" herunder hvem der lækkede Thorning-familiens fortrolige skattepapirer til dagbladet BT.

Lækagedelen blev udløst af, at BT få uger før valget i 2011 kunne offentliggøre oplysninger fra den fortrolige personsag.

FAKTA: Thornings skattesag dag for dag

I november sidste år præsenterede Skattesagskommissionen så endelig dens længe ventede rapport. Kommissionen mente ikke, at der var dokumentation for, at Troels Lund Poulsen havde blandet sig uretmæssigt i Skat Københavns behandling af skattesagen eller at han i øvrigt havde forsøgt at få afgørelsen omgjort.

Kommissionen troede dog ikke på venstremandens forklaring om, at han ikke interesserede sig særligt for Helle Thorning-Schmidts skattesag og dens udfald. Han udviste "væsentlig interesse", konkluderede kommissionen.

I vidneskranken havde flere erfarne embedsmænd i Skatteministeriet da også forklaret, at de oplevede en usædvanlig interesse for sagen fra Troels Lund Poulsen.

Desuden kritiserede kommissionen Troels Lund Poulsen for at have videregivet rygter om Stephen Kinnocks seksuelle orientering til sin særlige rådgiver Peter Arnfeldt og senere til sine to ministersekretærer.

Det er relativt usædvanligt, at der er så stor uenighed om forlængelsen af en eks-ministers snudeskaft.

Dog undgik Helle Thorning-Schmidt sidste år en næse efter den såkaldte Christiania-sag, netop fordi partierne ikke kunne blive enige om, hvordan kritikken skulle formuleres.

Forinden havde Christiania-sagen som bekendt kostet daværende justitsminister Morten Bødskov (S) ministerposten, fordi han havde været med til at stikke Folketingets Retsudvalg en "nødløgn" om, hvorfor en tur til Christiania skulle aflyses – den rigtige forklaring var sikkerhedshensyn.

Thorning: Nogen har talt usandt

Efter onsdagens møde i Folketinget fastholder Venstres Hans Christian Schmidt, at næsen til Troels Lund Poulsen er ren og skær politisk smædekampagne op til et valg.

”Det er noget af det mest skammelige, jeg har oplevet herinde i Folketinget,” siger han.

Synes du, at det var i orden, at Troels Lund Poulsen brød tavshedspligten som minister?

”Jeg skal nok forholde mig til, hvad der passer mig, når jeg har haft tid til at gå alt det her igennem.”

Men er der ikke foregået noget som helst kritisabelt?

”Det kan man jo høre, at folk siger, at der er sket ting og sager. Men ingen har kunnet finde ud af at kunne gøre et ansvar gældende, og da det er et retssamfund, vi lever i, ville det klæde os at opføre os som borgere i et retssamfund,” siger Hans Christian Schmidt.

Hvis det ender med en næse til Troels Lund Poulsen – hvilket alt altså tyder på – vil det være hans anden af slagsen. I 2009 fik han som miljøminister en såkaldt "lille næse" for ikke at have besvaret et miljøspørgsmål fra Socialdemokraternes Benny Engelbrecht i tide og først efter, han på TV havde udtalt sig om samme emne.

Hele Skattesagskommissionens mere end 1.600 sider lange beretning kan læses her (PDF).

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hvordan gik det til, da Skat fandt frem til, at Helle Thorning-Schmidts mand ikke er skattepligtig i Danmark?

Sagen, som startede med en diskussion om statministerparrets skattemoral, blev genstand for en kommissionsundersøgelse, som skulle besvare to spørgsmål:

- Forsøgte den daværende skatteminister, Venstres Troels Lund Poulsen, at påvirke sagens afgørelse?

- Hvem lækkede sagens afgørelse med private detaljer til dagbladet BT?


Annonce
Annonce
Skattesagens forløb

2009:

Januar: Stephen Kinnock skifter job fra British Council til tænketanken World Economic Forum i Schweiz.

14. oktober: Helle Thorning-Schmidt oplyser til Justitsministeriets civilkontor, at hendes mand, Stephen Kinnock, er i Danmark "hver weekend fra fredag til mandag året rundt".

18. oktober: Helle Thorning-Schmidt gentager i en mail til Justitsministeriet, at hendes mand har været i Danmark hver weekend - og at det har stået på siden 2004.

2010:

23. juni: Dagbladet BT skriver, at Stephen Kinnock ikke betaler skat i Danmark. Helle Thorning-Schmidt afviser flere skatteeksperters kritik med, at han "bor og arbejder" i Schweiz og er i Danmark færre end 180 dage årligt. Skat indleder en undersøgelse.

10. august - 13. september: Skatteministeriets daværende departementschef, Peter Loft, deltager i fem møder med Skat København om sagen. Et med direktør Erling Andersen, et med Erling Andersen, leder af sagsbehandlergruppen Lisbeth Rasmussen og fagdirektør i ministeriet Ivar Norland, samt tre med Erling Andersen., Lisbeth Rasmussen og produktionsdirektør i ministeriet Steffen Normann Hansen.

16. september: Skat København udleverer agterskrivelsen (udkast til afgørelse) til Frode Holm, der samme aften beder om en endelig afgørelse.

17. september. Helle Thorning-Schmidt får udleveret afgørelsen på ni sider, der fastslår, at Stephen Kinnock ikke var skattepligtig i årene 2007-09. Hun offentliggør de to linjer, hvor afgørelsen er sammenfattet, men holder den medhørende sagsfremstilling for sig selv.

26. august: Frode Holm fortæller Erling Andersen, at Stephen Kinnock er bi- eller homoseksuel.

2011:

8. september:  På baggrund af de ni siders sagsfremstilling bringer BT en historie om, at Thorning i en årrække "fik uberettiget skattefradrag." Skatteministeriet anmelder lækagen til politiet.

15. september: Ved folketingsvalget erobrer Helle Thorning-Schmidt regeringsmagten.

10. november: Skat København giver Politiken aktindsigt i kalendere, der viser, at Peter Loft deltog i fem møder om sagen.

14. november: Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) beder Peter Loft og Erling Andersen om skriftligt at redegøre for Skatteministeriets koncerncenters rolle i sagen. 

2. december:  Regeringen vælger at nedsætte en undersøgelseskommision.

4. december: Ekstra Bladet skriver, at Peter Arnfeldt et år forinden tilbød avisen dele af den fortrolige afgørelse.

5. december: Skatteministeriet anmelder denne tilsyneladende - seneste - lækage til politiet.

6. december: Troels Lund Poulsen får bevilget orlov på ubestemt tid fra Folketinget.

2012:

12. marts: Troels Lund Poulsen vender tilbage til Folketinget efter sin orlov.

12. marts: Justitsminister Morten Bødskov (S) nedsætter formelt Skattesagskommissionen.  

21. marts: Skatteminister Thor Möger Pedersen fritager departementschef Peter Loft fra tjeneste. Siden er Jens Brøchner blevet ansat som departementschef.

25. august:  Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock dementerer rygtet om, at han skulle være bi- eller homoseksuel. Samtidig offentliggør parret den sagsfremstilling, som lå til grund for skatteafgørelsen tilbage i september 2010.

19. oktober:  Berlingske skriver, at Skat i forbindelse med behandlingen af Kinnocks skattesag sløjfede et krav  i skattereglerne om, at personer i Kinnocks situation maksimalt må have opholdt sig to til tre år i udlandet for at slippe for at betale skat i Danmark.

23. oktober: Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen siger til Skattesagskommissionen, at han aldrig har bedt om at få Skats afgørelse i Thornings skattesag omgjort. Han  siger også, at han først fik viden om sagens endelige afgørelse på samme tidspunkt som Helle Thorning-Schmidt. Peter Loft fortæller senere til medierne, at han løbende holdt ministeren orienteret om sagen.

25. oktober: BT bringer uddrag fra  dagbogslignende notater fra skattedirektør Lisbeth Rasmussen, der var leder af sagsbehandlergruppen. I notaterne står, at hun oplevede, at Peter Loft, Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt blandede sig. Skattesagskommissionen melder lækken af dagbogsnoterne til politiet.

28. oktober: Helle Thorning-Schmidts revisor, Frode Holm, erkender, at han bragte rygter om Kinnocks seksualitet til torvs på et møde hos Skat i København.  Erling Andersen giver oplysningen videre til Peter Loft og Steffen Normann Hansen. Loft orienterer senere Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt. 

30. oktober: Fire BT-journalister, inklusiv chefredaktør Olav Skaaning Andersen , afhøres om, hvem der lækkede de fortrolige skatteoplysninger til avisen. Journalisterne nægter at afsløre deres kilder.

8. november: Skattedirektør Lisbeth Rasmussen fortæller kommissionen, at hun førte dagbog, fordi hun var betænkelig ved forløbet. Ifølge Lisbeth Rasmussen fik sagsbehandlerne i Skat København en "fornemmelse af", at "ministeren stiller en masse spørgsmål".   

15. november: Parrets revisor Frode Holm afhøres af kommissionen. Her kalder han det noget sjusk, at han havde sagt til Skat Københavns direktør, at Stephen Kinnock var homo- eller biseksuel. Han gjorde det som et forsøg på at retfærdiggøre, at Helle Thorning-Schmidt ikke ville komme til et møde med Skat.

28. november: Lars Løkke Rasmussens tidligere spindoktor Søs Marie Serup Laybourn undsiger i kommissionen Troels Lund Poulsens forklaring om, at han aldrig talte om skattesagen med nogen i Venstre. Det skete ofte, sagde hun.

13. december: Erling Andersen, direktør i Skat København, siger til kommissionen, at Skatteministeriet blandede sig for meget i behandlingen af skattesagen. Han fandt det dog i orden, at de spurgte til sagen.

17. december: Erling Andersen fortæller, at han frygtede, at Troels Lund Poulsen ville lække private oplysninger i skattesagen.

18. december: Erling Andersen fortæller kommissionen, at fire omstridte linjer, som departementchef Peter Loft ville have med i frifindelsen af Kinnock, efter hans mening var Troels Lund Poulsens forsøg på at tilsvine statsministeren.

2013

29. januar: Stefen Normann Hansen erkender, at han gav gode råd, selv om ministeriet ikke måtte blande sig. 

7. februar: Juridisk direktør i Skatteministeriet Birgitte Christensen fortæller, at hun opfattede, at Peter Loft var under pres fra Troels Lund Poulsen. 

6. marts: Skatteministeriets produktionsdirektør Steffen Normann Hansen imødegår forklaringerne fra Erling Andersen og Lisbeth Rasmussen.

15. marts: Fagdirektør Ivar Nordland beretter om en højdramatisk dag i Skatteministeriet, da Skat København frifandt Kinnock for dansk skattepligt.

3. april: Troels Lund Poulsen bliver undsagt af sin tro væbner, departementschef Peter Loft, som ikke kan genkende ministerens udsagn om, at han kun blev sporadisk orienteret om sagen.

9. april: Kontorchef Per Hvas afviser Troels Lund Poulsens forklaring om et bestilt notat.

19. april: Fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen skifter forklaring på et punkt, men undgår at bliver knyttet tættere til sagen.

13. maj: Peter Loft fortæller, at Troels Lund Poulsen flere gange bad ministeriet undersøge, om afgørelsen i Kinnocks skattesag kunne ændres. Han afviser, at han har følt sig presset af ministeren, og erkender, at han i første omgang løj om sagen.

20. august: Embedsmænd blev af Peter Loft presset til at forsøge at slette centrale akter, før ombudsmanden fik nys om den, siger skattedirektør Lisbeth Rasmussen under genafhøring. Forsøget på at fjerne oplysningerne skyldtes, at Jyllands-Postens journalist Jesper Høberg havde søgt om aktindsigt.

21. august: Erling Andersen, direktør i Skat København, fortæller, at Peter Loft i december 2010 bad om at få slettet centrale dokumenter, som knyttede ham til sagen, men at det var teknisk umuligt.

23. september: De sidste afhøringer, som var programsat senere på ugen, bliver udsat, fordi der er dukket nye oplysninger op.

24. september: To af skattekommissionens tre dommere har valgt at gå til politiet med et anonymt brev, som "i afgørende grad vil kunne ændre forståelsen af skattesagen". Ifølge Berlingske sår brevet tvivl om Venstre-politikeres forklaring i skattesagen.

25. september: Skattesagskommissionen politimelder lækagen af det anonyme brev.

7. oktober: Skattesagskommissionen afgør, at vidner må se det anonyme brev. Den anonyme brevskriver får en frist til næste dag til at stå frem. Ellers vil brevet ikke indgå i sagen.

8. oktober: Berlingske skriver, at det anonyme brev kommer fra en sekretær på et advokatkontor. Angiveligt har advokatkontoret lavet det notat, som BT's redaktionschef Simon Andersen ellers har fået æren for, på bestilling fra et ledende medlem af Venstre, og kontoret har modtaget en række mails med skattebilag fra Venstre. Den anonyme brevskriver melder sig ikke før fristen kl. 12.

9. oktober: Brevet offentliggøres i Berlingske.

4. november: Steffen Normann Hansen erkender, at Ombudsmanden ikke fik den fulde sandhed, da han bad om indsigt i sagen.

18. december: Peter Loft kritiserer afgørelsen i Thorning-familiens skattesag for at være for dårligt begrundet.

18. december: Troels Lund Poulsen fastholder sine forklaringer, selv om en række vidner har undsagt ham.

25. december: Jyllands-Posten indleder en oprulning af hele sagen fordelt på seks kapitler.

2014

4. juni: Vidnerne får lov at se udkastet til beretning og fortæller om indholdet. Peter Loft oplyser, at han står til kritik, men ingen disciplinærsag. Peter Arnfeldt siger, at han bliver pure frifundet, og ifølge udkastet er der ingen beviser for, at Troels Lund Poulsen skulle have blandet sig i sagens afgørelse.

3. november: Skattekommissionen offentliggør sin beretning.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her