Annonce
Politik

Thorning driller Pia Kjærsgaard i værdidebat

Statsminister Helle Thorning-Schmidt nævner en stribe aktuelle historier om Dansk Folkeparti under heftig værdidebat i Folketinget.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og DF's Pia Kjærsgaard kastede sig tirsdag ud i et verbalt slag om danske værdier. Foto: Jakob Jørgensen/Polfoto

Værdikrigere fra begge sider af Folketinget fik en lille lektion i nogle af de seneste ugers historier om Dansk Folkeparti, da Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag var kaldt i folketingssalen for at debattere værdipolitik.

Det var Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard og retsordfører Peter Skaarup, som havde indkaldt statsministeren for at få svar på, om hn mener, at indvandringen presser danskerne til at ændre levevis og adfærd.

Men som noget af det første afviste Helle Thorning-Schmidt, at værdipolitik kun kan handle om indvandring.

V, DF eller S: Se hvem vælgerne kårer til bedst til værdikamp

"Sådan ser regeringen ikke på det. Værdipolitik er meget større. Værdier er på mange måder grundlaget for al politik," sagde hun.

"Lighed, frihed, tryghed og solidaritet. Det er mine værdier. Det er regeringens værdier," sagde statsministeren.

Senere fulgte en række retoriske spørgsmål:

"Skal der stadig serveres dansk mad i danske institutioner? Mit svar er ja," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Skal 24-årsreglen fastholdes? Ja. Er det væsentligt om der bliver sat et juletræ op i en boligblok? Ja, for man skal ikke føle sig fremmet i sin egen boligblok, lød det.

Video: LIVE: Se Thorning og Kjærsgaard diskutere værdier

Men så gik hun over til at nævne nogle af de steder, hvor regeringen og Dansk Folkeparti ser forskelligt på værdipolitikken:

"Til gengæld føler jeg ikke trang til at boykotte Føtex, fordi de har et godt tilbud," sagde hun med henvisning til, at DF’s udlændingeordfører Martin Henriksen for nylig valgte at vende Føtex ryggen på grund af et tilbudsskilt på arabisk henvendt til de mange syriske asylansøgere, som er blevet indkvarteret på kasernen lige i nærheden – et knæfald for islam, som han har udtalte om skiltet.

Og Thorning fortsatte:

"Jeg mener heller ikke, at det skal ligge noget parti til last, at deres principprogram er oversat til arabisk," sagde hun.

Denne gang henviste hun til, at Dansk Folkeparti selv har haft partiets principprogram liggende på hjemmesiden i arabisk oversættelse.

V: Indvandrere må rette ind efter danske værdier

"Det kan så undre, at det selvsamme parti kun vil have medlemmer, der er danske statsborgere," tilføjede statsministeren og fortsatte:

"Og jeg tvivler dybt på, at det er i overensstemmelse med grundlæggende danske værdier om retssamfundets robuste styrke bare at flirte med nødret."

Denne gang adresserede hun Pia Kjærsgaard selv, som for nylig mente, at det kunne blive nødvendigt at ty til nødret – hvor normal lov tilsidesættes i helt særlige situationer – for at bekæmpe ekstremisme i Danmark.

DF i Føtex-fadæse - havde selv arabisk på hjemmesiden

Pia Kjærsgaard svarede igen ved at kritisere statsministeren for at bruge for lidt af sin taletid på at tale om flygtninge og indvandrere. Ifølge Pia Kjærsgaard tog Helle Thorning-Schmidt alt for let på emnet indvandring.

"Det afgørende i denne debat er, hvordan vi bliver påvirket af, at der kommer personer fra andre kultur til Danmark. Det har der altid gjort, men aldrig i det antal, som der gør nu. Og ikke i et omfang hvor vi nogle steder har skullet bøje nakken for andre kulturer," sagde Pia Kjærsgaard.

"Vi anerkender, at vi har en globaliseret verden, men vi går ind for, at man styrer denne globalisering," tilføjede den tidligere DF-formand, som også fandt lejlighed til at sende en retorisk dartpil af sted mod statsministeren og dennes nylige besøg i Bilka i Ishøj:

"Nogle går i Føtex og får øje på et eller andet. Andre går i Bilka," sagde Pia Kjærsgaard.

Værdidebatten i folketingssalen ventes at strække sig et godt stykke ud på eftermiddagen. Følg den direkte her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her