Politik

V, DF eller S: Hvem er bedst til værdikamp?

Ifølge danskerne er Venstre og Socialdemokraterne lige gode til at »sikre danske værdier«. DF er bedst. Men hvad er danske værdier egentlig?

Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Frihed, lighed og flæskesteg.

Det er ofte hovedingredienserne, når debatten om ”danske værdier” med jævne mellemrum dukker op.

På Christiansborg er det ikke uenighed om, at grundlæggende begreber som ytrings- og religionsfrihed er danske kerneværdier. Men spørger man danskerne, hvilke partier der er bedst til at sikre det lidt luftige begreb "danske værdier", er der alligevel forskelle at spore.

Danske værdier
 • Hvor gode eller dårlige er følgende partier til, at sikre danske værdier? Svarene er angivet på en skala fra 0-10, hvor 0 er "meget dårlig" og 10 er "meget god":

  - Dansk Folkeparti: 6,0
  - Venstre: 5,6
  - Socialdemokraterne: 5,5
  - Konservative: 5,4
  - Radikale: 4,7
  - SF: 4,7
  - Liberal Alliance: 4,5
  - Enhedslisten: 4,1
 • Wilke-måling for Jyllands-Posten. 1.009 respondenter, som udgør et repræsentativt udsnit af danskere. Foretaget i 7.-11. januar 2015.
Det fremgår af en ny Wilke-måling foretaget for Jyllands-Posten.

Målingen viser, at Danske Folkeparti opfattes som det parti, der er bedst til at sikre danske værdier.

Derudover er der dødt løb mellem Venstre og Socialdemokraterne på andenpladsen. På en skala fra 0-10 får de to største partier henholdsvis 5,6 og 5,5 i gennemsnit – reelt den samme karakter.

Og det er egentlig ikke så overraskende, mener Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

"Jeg synes jo selvfølgelig, at Venstre er bedst til at sikre danske værdier, men jeg tror, at de grundlæggende opfattelser af frihedsværdierne og sammenhængskraften i samfundet er så bredt funderet, at vi ligger relativt lige," siger hun.

I målingen er det ikke nærmere defineret, hvad der skal forstås ved "danske værdier". De 1.009 adspurgte har altså selv kunnet tolke spørgsmålet.

Vælgere efterlyser et nyt højreparti

Så hvad er disse "danske værdier" egentlig?

"Det er først og fremmest et stærkt fællesskab. At vi har fri og lige adgang til sundhed og uddannelse. Dernæst at det kan lade sig gøre både at investere i velfærd og sikre et konkurrencedygtigt erhvervsliv,” siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup.

Han betegner det som vigtigt for Socialdemokraterne, at blive opfattet som et parti, der sikrer danske værdier.

"Jeg mener grundlæggende, at Danmark er et meget socialdemokratisk land," siger han og nævner det danske velfærdssamfund som eksempel.

"Lige muligheder og fri adgang til sundhedsvæsen og uddannelse. Det er kernedanske værdier, som jeg mener, at Socialdemokraterne er de bedste til at varetage," siger han.

Samtidig retter han kritik af Venstre, som ønsker nulvækst – også kaldet udgiftsstop – i den offentlige sektor.

Men ifølge vælgerne er Venstre lige så gode som jer til at sikre danske værdier. Så er der vel noget galt?

"Jeg vil nødig gøre mig til dommer over, hvordan vælgerne vurderer andre partier. Men jeg synes jo, at det er os, der er tættest på de danske værdier," siger Ole Hækkerup.

V savner liste over danske værdier

I sommer foreslog Inger Støjbergs partifælle, integrationsordfører Martin Geertsen, at lave en kanon over danske værdier. Han foreslog selv, at begreber som tillid, demokrati, ytringsfrihed, tolerance og respekt skulle på listen.

Fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti lød kommentaren den gang, at Geertsens værdier – glimrende som de var – ikke var specifikt danske, men derimod helt almindelige, vestlige værdier.

I dag beskriver Inger Støjberg danske værdier som religions- og ytringsfrihed, ligestilling mellem kønnene og ikke mindst sammenhængskraften i det danske samfund.

"Det er en dansk værdi, at der ikke er langt fra top til bund i samfundet, og at mobiliteten er stor," siger hun.

"Det er en værdi for mig, at der skal være lige muligheder for alle ligegyldigt hvor de er født eller i hvilken familie," tilføjer hun.

Med den gennemsnitlige karakter 6 ud af 10 er Dansk Folkeparti, det parti, der i vælgernes øjne er bedst til at sikre danske værdier. Ifølge værdiordfører Pia Kjærsgaard (DF) skal svaret findes i Dansk Folkepartis EU-modstand, stramme udlændingepolitik og evne til at "værne om danskheden."

Hun er dog ikke meget for at blive mere konkret, når man spørger hvad "danske værdier" egentlig er.

"Det er primitivt at begynde at definere det på andre måder, end dem jeg allerede har gjort," siger hun direkte adspurgt.

"Jeg tror, at mange betragter EU som en meget stor trussel mod vores danskhed. Vi skal ikke give køb på vores danske kultur," siger Pia Kjærsgaard.

Det lyder som om, du definerer danskhed som modvægt til noget, der kommer udefra?

"Ja, det mener jeg i højeste grad. Vi skal bevare vores traditioner, kultur og værdier," siger hun og nævner traditionelle danske spisevaner, som bare ét eksempel.

På bundplaceringen blandt partierne finder man Enhedslisten, som får karakteren 4,1 i gennemsnit. Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen er en smule overrasket:

"Det undrer mig egentlig lidt. For jeg synes jo, at solidaritet og tryghed på arbejdsmarkedet er stærke danske værdier, som vi har kæmpet for i generationer her i landet. Og der står Enhedslisten jo forrest," skriver hun i en SMS til Jyllands-Posten.

"Det er svært at vide, hvordan folk opfatter spørgsmålet. Måske skyldes det, at mange forbinder begrebet "danske værdier" med højrefløj og udlændingestramninger. Det synes jeg er trist. For jeg synes, at danske værdier er meget andet end det," tilføjer Johanne Schmidt-Nielsen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her