Politikere afviser at indføre formodet samtykke til organdonation

Det er fint, at man aktivt skal sige ja til at blive organdonor, mener flere sundhedsordførere.

Artiklens øverste billede
Herhjemme var der i 2013 10,4 organdonorer pr. én million borgere, mens tallet var knap 22 i Norge, 16 i Sverige og 18 i Finland. Og blandt EU-landene er det kun Rumænien, Grækenland og Bulgarien, som har en lavere donorrate end Danmark.

Den politiske begejstring for foreningen 7Livs forslag om indførelsen af formodet samtykke, når det gælder organdonation, er til at overse.

For selv om knap 9 af 10 danskere ifølge Sundhedsstyrelsens seneste undersøgelse er positivt stemt over for organdonation, er det vigtigt, at danskerne selv tager stilling til, om deres organer må doneres. Sådan lyder det fra flere partiers sundhedsordførere.

Jeg synes, det er fint, at man skal sige ja til at blive donor frem for at sige nej. Det er vigtigt, at det er en bevidst handling, man foretager sig.

Flemming Møller Mortensen (S)

Folketinget vedtog i 2014 en handleplan, som skal få flere danskere til at donere organer. Bag planen står regeringen samt Enhedslisten, SF, Venstre og Dansk Folkeparti, og Flemming Møller Mortensen tror på, at den plan kan blive en succes, uden at man behøver at indføre formodet samtykke.

Han holder dog en forsigtig dør på klem for "yderligere tiltag", hvis handleplanen ikke får den effekt, man håber på. En holdning, SF's sundhedsordfører Özlem Cekic også har luftet i forbindelse med iværksættelsen af planen.

De Radikale afviser modsat S og SF tanken om formodet samtykke.

"Vi ønsker hverken formodet samtykke eller den model, som vi har i dag, hvor man går ud fra, at hvis en borger ikke har taget stilling, så er det et udtryk for nej til organdonation. På samme måde ønsker vi ikke et formodet samtykke, hvor man går ud fra, at man har sagt ja til at være donor, hvis man ikke står i registret. Vi bryder os ikke om, at staten aktivt kan bestemme over borgerens krop på den måde," siger sundhedsordfører Marlene Borst Hansen.

I stedet ønsker Radikale, at danskerne skal tvinges til at tage stilling – og det skal være lige legitimt at sige ja, nej og ved ikke.

Marlene Borst Hansen foreslår, at den tvungne stillingtagen kan ske ved, at man meddeler sin beslutning i forbindelse med, at man får udleveret sit kørekort.

Hos Dansk Folkeparti er sundhedsordfører Liselott Blixt også modstander af formodet samtykke.

”Vi kan se, at donorraten ikke steg særlig meget i Sverige, da man for år tilbage indførte formodet samtykke. Det skyldes, at mange pårørende til hjernedøde i situationen siger nej til at udtage organerne fra den afdøde, så dialogen og kommunikationen med de pårørende vil fortsat være allervigtigst. Åbenhed og dialog er vejen frem. Det er så vigtigt at tage snakken i familien, så de pårørende kender ens holdning,” siger hun.

Liselott Blixt satser lige som Socialdemokraternes Flemming Møller Mortensen på, at handleplanen med de mange nye tiltag virker. Den indeholder bl.a. midler til at få flere til at tage stilling til organdonation samt at udnytte de eksisterende donorer mere effektivt.

Desuden er både DF og SF åben over for 7Livs forslag om en nyrebank, hvor man anonymt kan donere sin ene nyre, hvis man ønsker det.

Danmark har en af EU's laveste donorrater. I 2013 var der i Danmark 10,4 organdonation for hver million borgere. I Norge var tallet knap 22, og i Sverige var det 16.

Ved udgangen af 2013 ventede 421 danskere ifølge Sundhedsstyrelsen på et nyt organ, og samme år døde 32 danskere, mens de ventede på et nyt organ.

Foreningen 7Liv, som står bag forslaget om formodet samtykke, arbejder målrettet på at gøre alle danskere til automatiske organdonorer. Her mener man, at diskussionen om organdonation ikke længere bør handle om etikken for de afdøde, men i stedet bør handle om praktikken i at holde de levende i live.

Målet er, at ventelisterne til et nyt organ nedbringes og på længere sigt helt udryddes.

"Indførelse af formodet samtykke er en naturlig konsekvens af som samfund at sige ja til organdonation," siger formanden for 7Liv, Karin Riis-Jørgensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.