Folkeafstemning om EU-forbehold senest i 2016

Senest i marts 2016 skal danskerne til stemmeurnerne for at afgøre retsforbeholdets skæbne.

Senest i marts 2016 skal danskerne stemme om at afskaffe EU-forbeholdet på retsområdet.

Det er resultatet af en politisk aftale om retsforbeholdet, som faldt på plads onsdag.

Klokken 11 onsdag var partilederne fra de EU-venlige partier – dvs. Socialdemokraterne, Venstre, Konservative, Radikale og SF – mødt op hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at fortsætte forhandlingerne om, hvad der skal træde i stedet, hvis danskerne ender med at stemme ja til at afskaffe retsforbeholdet, ved den bebudede folkeafstemning.

Alle partierne var i forvejen enige om erstatningen for forbeholdet skal være en såkaldt tilvalgsmodel, hvor Danmark fra sag til sag kan beslutte, om man vil følge EU i retspolitikken.

Mere konkret skal et embedsmandsudvalg gennemgå alle de aftaler, som Danmark er med i på retsområdet, for undersøge hvad eventuelt skal videreføres, og hvad der skal ændres i tilfælde af et ja ved den efterfølgende folkeafstemningen.

På udlændingeområdet lægges der op til, at alle aftalepartierne har vetoret, sådan at dansk udlændinge- og asylpolitik stadig afgøres i Danmark.

"Det er helt centralt, at Danmark selv bestemmer sin flygtninge- og asylpolitik," sagde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, da han mødte op til forhandlingerne.

Stod det til ham kunne folkeafstemningen sagtens afholdes allerede i foråret.

Konsekvensen af ikke at afskaffe retsforbeholdet vil ifølge de EU-positive partier blive, at Danmark må træde ud af det fælleseuropæiske politisamarbejde, Europol. Årsagen er, at EU har besluttet at udvide samarbejdet til et overstatsligt niveau.

Chefen for Europols Center for Cyberkriminalitet, danskeren Troels Ørting Jørgensen, har i dag et debatindlæg på Altinget.dk, hvor han opridser, vigtigheden af at være en del af politisamarbejdet.

Han skriver blandt andet, at grænsekontrol er nyttesløst til at standse grænseoverskridende kriminalitet, og at alternativet til Europol-samarbejdet er, at Danmark fremover skal bekæmpe terrorisme, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet helt alene.

"Med mindre man genindfører en grænsekontrol efter DDR-model, så bekæmper man ikke grænseoverskridende kriminalitet ved kontrol," skriver han.

Meddelelsen om at en folkeafstemning om retsforbeholdet er på vej efter flere års politisk lurepasseri blev leveret af statsminister Helle Thorning-Schmidt i hendes åbningstale til Folketinget.

"Vi skal forberede folkeafstemningen grundigt. Den er afgørende for Danmark og danskerne," sagde hun, og fastslog at afstemningen først bliver efter næste valg.

Danmark fik retsforbeholdet som ét af de fire EU-forbehold i 1992, efter danskerne havde stemt nej til Maastricht-traktaten få måneder forinden.

Forbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i det såkaldt overstatslige EU-samarbejde på retsområdet. Det vil sige, at Danmark ikke er med i EU's fælles regler for eksempelvis asyl, indvandring og civilret.

Ifølge en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke foretog for Jyllands-Posten i november, er 55,3 pct. af danskerne klar til at afskaffe retsforbeholdet og erstatte det med tilvalgsmodellen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.