K: Hadprædikanter skal miste retten til at vie folk

Udemokratiske religiøse grupper skal kunne fratages deres godkendelse som trossamfund og dermed retten til at vie medlemmer, mener De Konservative.

Artiklens øverste billede
Med et nyt udlændingepolitisk udspil strammer Søren Pape Poulsen (K) de Konservatives politik på integrationsområdet.

Ekstreme religiøse trossamfund og deres hadprædikanter skal rammes på pengepungen og på deres mulighed for at udøve deres egen religion.

Det mener De Konservative, som foreslår at ændre lovgivningen sådan, at religiøse trossamfund skal kunne fratages deres godkendelse, hvis ikke de lever op til danske, demokratiske standarder.

Det kan for eksempel være, hvis deres prædikanter eller talsmænd gentagne gange opfordrer eller tilskynder til vold eller deltagelse i væbnede konflikter såsom den syriske borgerkrig. Eller hvis trossamfundet gentagne gange taler imod demokrati og ytringsfrihed.

Mister et trossamfund godkendelsen forsvinder også trossamfundets eventuelle ret til at udføre vielser samt en række skattefordele.

"Der er ting, vi ikke skal finde os i foregår i vores eget land. Folk må have den religion, de vil, men hvis den religion udmønter sig i opfordringer til mord, vold og ødelæggelse mod andre danskere og de danske værdier, så er vi nødt til at sende et klart signal om, at så kommer vi efter dem," siger han.

Men "danske værdier" mener han eksempelvis ytringsfrihed og andre frihedsrettigheder.

"Hvis ikke trossamfundene forstår budskabet, så ender det med, at vi via lovgivning vil kunne tage deres godkendelse fra dem," tilføjer han.

I princippet er der ikke noget i vejen for at fratage et trossamfund dets godkendelse, men i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, som har haft ansvaret for området siden 2011, har man ikke eksempler på, at det er sket.

Der findes 159 godkendte trossamfund og menigheder i Danmark. Godt 100 er kristne, omkring 25 er islamiske og fire er jødiske.

Søren Pape Poulsen understreger, at det ikke skal være første skridt at fratage et trossamfund dets godkendelse, men noget, der kan komme på tale efter gentagne advarsler.

"Vores håb er, at trossamfundene vil tænke sig om en ekstra gang. Når man er her i landet, og man vil prædike en religion, så skal det ske inden for de fællesskabsrammer, som vi nu engang har her i Danmark," siger han.

Men det forhindrer vel ikke en ekstrem gruppe i at prædike had?

"Nej, men det er også bare én af tingene (i de Konservatives nye udlændingepolitiske udspil, red.). Og når man klemmer folk på pengepungen, så har det ofte en effekt," siger K-formanden.

Hvordan juraen i forslaget skal falde på plads, har Konservative endnu ikke lagt sig fast på.

"Vi er politikere – vi siger, hvilken retning vi vil have, og så skal der laves en lovtekst ud fra det," siger Søren Pape Poulsen.

Regeringen har nedsat et lovforberedende udvalg kaldet Trossamfundsudvalget, som skal gennemgå lovgivningen for andre trossamfund end folkekirken. Udvalget skal blandt andet se på kriterierne for at blive godkendt som trossamfund og kriterierne for at miste godkendelsen.

SF's integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt er ikke afvisende over for de konservatives forslag, men vil afvente Trossamfundsudvalgets konklusioner. Hun har dog visse bekymringer:

"Det er jo allerede strafbart, at opfordre til vold og had, så det kan virke voldsomt at straffe et helt trossamfund, på grund af nogle enkelte idioter," siger hun.

Venstres integrationsordfører Martin Geertsen har personligt stor sympati for forslaget, men forudser, at der kan være delte holdninger i Venstre, hvor spørgsmålet endnu ikke har været drøftet.

"Bekymringen i dele af partiet ville formentlig være, at det strider imod en liberal grundopfattelse at forfølge bestemte organisationer og hele trossamfund og menigheder," forklarer han.

Hos Dansk Folkeparti, som selv har foreslået at gøre det muligt at fratage trossamfund deres godkendelse, bakker integrationsordfører Martin Henriksen helhjertet op om det konservative forslag.

Fredag havde han et forslag til behandling i Folketinget, som handler om at lukke den omstridte Grimhøj-moské i Aarhus.

Den nu tidligere konservative politiker Lene Espersen foreslog så sent som i september noget lignende, men Søren Pape Poulsen tror ikke på, at moskélukninger virker.

"Hvis vi lukker en moske i nr. 8, så opretter de nok en ny i nr. 10. Det er ikke en løsning, der fjerner problemet med radikalisering," siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.