Politik

Efter 100 dage kæmper Søren Pape stadig for at slå igennem som K-leder

Måling: Søren Pape Poulsens effekt som ny K-leder er lig nul blandt vælgerne. I blå blok er der voksende tvivl om, hvorvidt han er den rette mand. Efter mange rejser ud i landet varsler Pape, at han vil træde mere i karakter i landspolitikken.

Søren Pape Poulsen blev den 7. august præsenteret som ny K-formand. Men ”Pape-effekten” er indtil nu udeblevet. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Efter de første 100 dage som leder af Det Konservative Folkeparti er Søren Pape Poulsen ikke slået igennem hos de danske vælgere, og blandt de øvrige partier i blå blok på Christiansborg vokser bekymringen for, om den 42-årige tidligere Viborg-borgmester har det politiske format og den gennemslagskraft, der er nødvendig for at få succes i toppen af dansk politik.

De Konservative har stort set ikke rokket sig ud af stedet, siden Pape den 7. august blev præsenteret som Lars Barfoeds afløser, viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for Jyllands-Posten. I målingen står De Konservative i stampe på 5 pct. af stemmerne, hvilket stort set svarer til valgresultatet i 2011.

Samtidig placerer vælgerne Søren Pape Poulsen i den nederste del af skalaen, når man måler på de otte partilederes troværdighed. Den nye konservative leder tillægges dog større troværdighed end formanden for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der anses for at være landets mindst troværdige partileder.

Tumultarisk start

Mange konservative havde skyhøje forventninger om, at den nye leder kunne udløse en ”Pape-effekt” og banke partiet op i meningsmålingerne. Men Papes indledende periode har i stedet været præget af en del tumult omkring kontroversielle sager fra hans tid som borgmester i Viborg, en uheldig presseoptræden ved partiets landsråd samt Lene Espersens (K) overraskende farvel til dansk politik og jobbet som politisk ordfører.

Samtidig har Pape, som ikke sidder i Folketinget endnu, givet det topprioritet at rejse rundt i landet og har ikke blandet sig meget i den nationale politiske dagsorden, selv om der maksimalt er 10 måneder til et folketingsvalg.

Søren Pape Poulsen erkender, at han endnu ikke har »sat et markant indtryk på fru Jensen«, men at han er begyndt at udrulle et politisk projekt, og at det tager tid at genvinde vælgernes tillid.

»Du genvinder jo ikke bare vælgernes tillid på en eftermiddag,« siger Søren Pape Poulsen, der understreger, at han ikke har lovet hurtig fremgang, og at næste folketingsvalg kun er en trædesten til det næste.

»Dette er ikke bare et maratonløb. Det er en ironman, som jeg er i gang med for at bygge noget nyt op. Men heldigvis er stemningen jo god, folk vil gerne, og baglandet er bare med. Jeg kan se en mulighed for at være med til at skrive ny konservativ historie med et nyt hold og med en ny gejst og energi, der vil komme efter næste valg,« siger han.

Søren Pape Poulsen siger, at han selvfølgelig har været meget træt af sagerne fra Viborg, hvor han få dage efter sin tiltræden blev beskyldt for ulovlig støtte til en fodboldklub og senere også for at tilsidesætte planloven til fordel for en lokal jagtbutik.

Flere centrale kilder i blå blok, som Jyllands-Posten har talt med, mener, at Søren Pape Poulsen har været alt for fraværende i den landspolitiske dagsorden. Pape afviser selv, at satsningen på rejser rundt i landet har været en fejlprioritering, fordi tingene skal ske i det rette tempo. Men den konservative leder varsler nu, at han fremover selv vil gå mere i front og være mere markant i landspolitikken. Allerede i næste uge vil han selv fremlægge partiets udlændingepolitiske oplæg.

Jyllands-Posten har den seneste uge talt med en række centrale aktører i blå blok. Ingen ønsker at fremføre deres kritik til citat, men under løfte om anonymitet fremfører flere deres bekymring.

Flere påpeger, at Pape mangler politisk forståelse og detaljeret viden om vigtige emner på den politiske dagsorden, og en af de centrale aktører i blå blok mener, at Søren Pape Poulsen er »dumpet« i sine første 100 første dage som landspolitiker.

Flere i blå blok har lagt mærke til, at Søren Pape Poulsen alt for ofte kommer på glatis, når han bliver spurgt ind til de mere substantielle elementer i politik, og en central spiller i blå blok siger, at »Søren Pape er mere let end let«. Andre mener, at han er for passiv, også på de møder, som lederne af blå blok – V, K, DF og LA – jævnligt holder.

Stå frem med kritikken

Søren Pape Poulsen afviser kritikken og opfordrer politikerne til »at stå frem med navn« med deres angreb.

Wilke-målingen viser, at blå blok samlet set går frem i forhold til en tilsvarende måling i oktober, mens rød blok taber lidt terræn. Men fremgangen i blå blok drives stort set af Dansk Folkeparti, som ifølge målingen står til at få 22 flere medlemmer af Folketinget end i dag.

Følg
Jyllands-Posten
JP mener: Papes dilemma
Hvad skal der til, for at Pape kan rejse de konservative?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Tør øjnene, Henrik Sass

Olav Skaaning Andersen
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne.

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her