Politikere: Dårlige betalere skal kunne registrere sig i RKI

Danskere med skrantende økonomi skal frivilligt kunne stemple sig selv som dårlige betalere i RKI, lyder anbefalingen i en ny rapport. Forslaget møder opbakning fra begge sider af folketingssalen.

Artiklens øverste billede
»For mange borgere, der har det svært økonomisk, og mange borgere med psykiske lidelser, udviklingshæmning eller andet, der gør det svært at overskue sin økonomiske situation, kan det være en fordel frivilligt at blive registreret i RKI eller andre debitorregistre, så man ikke kan oprette gæld, kontokort mv.,« lyder det i en ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte.

Det skal være muligt for danskere frivilligt at lade sig registrere som dårlige betalere, så de ikke længere kan oprette gæld.

Sådan lyder det fra begge sider af folketingssalen på baggrund af en ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte, som udkom torsdag. Rapporten sætter fokus på de problemer, som især socialt udsatte støder på i forhold til gæld – og én af anbefalingerne er, at det bliver muligt at registrere sig frivilligt i RKI:

»For mange borgere, der har det svært økonomisk, og mange borgere med psykiske lidelser, udviklingshæmning eller andet, der gør det svært at overskue sin økonomiske situation, kan det være en fordel frivilligt at blive registreret i RKI eller andre debitorregistre, så man ikke kan oprette gæld, kontokort mv.,« lyder det i rapporten.

Venstres socialordfører, Karen Ellemann, er enig:

»Jeg synes, at forslaget er meget interessant. For hvis et menneske er i den situation, at man på den måde beder om hjælp til at få holdt fristelserne for døren, så er det en god idé at give mulighed for frivilligt at kunne lade sig registrere,« siger socialordføreren, som derfor vil gå videre med forslaget til justitsministeren.

Også hos SF møder forslaget opbakning:

»Jeg synes, at det er en rigtig god idé. Der er virkelig mange grupper, der vil have gavn af sådan en mulighed. Og når det er frivilligt, kan jeg ikke se nogen problemer i det,« siger partiets retsordfører, Karina Lorentzen, som også er medlem af Socialudvalget.

Fantastisk redskab

Det er advokat Line Barfod, der står bag den nye rapport. Hun mener, at muligheden for at registrere sig selv vil være en stor hjælp.

»Jeg har jo siddet med rigtig mange af de her mennesker – folk, som har det svært, og som virkelig gerne ville kunne lægge bånd på sig selv og lave den frivillige registrering, så de vidste, at de ville blive afvist, når de står i butikken og bliver fristet til at optage et lån,« siger Line Barfod.

Hun udtalte i torsdagens Jyllands-Posten, at gæld i Danmark er blevet »et samfundsproblem på linje med alkoholmisbrug«, efter at finansmarkedet i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne blev liberaliseret, så det blev lettere at optage lån.

Men mens der for spilleafhængige blev oprettet et register, så de frivilligt kunne udelukke sig fra det danske spillemarked, da det i 2012 blev delvist liberaliseret, har det endnu ikke været muligt for danskere med skrantende økonomi at gøre det samme, hvis de vil udelukke sig selv fra at optage lån eller oprette kredit.

Muligheden for at lave en såkaldt ”kreditblokering” findes allerede i Norge. Og den mulighed kan med fordel indføres i Danmark, mener også Den Sociale Retshjælp, som yder frivillig gældsrådgivning.

»Det kunne være et fantastisk redskab. Man kan afværge store gældsproblemer for dem, som kan mærke, at livet er ved at gå skævt, og at de er ved at tage irrationelle beslutninger – og som derfor gerne vil vise, at de ikke kan styre det,« siger direktør Sandy Madar.

Kræver politisk vilje

Hos Experian, der driver RKI-registret, forklarer nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling Frank Papsø, at selskabet indimellem bliver kontaktet af danskere, som vil registrere sig selv. Han understreger, at en mulighed for selvregistrering relativt let kan laves – men at selskabet på grund af den nuværende lovgivning ikke må gøre det.

»Vi bliver kontaktet af mennesker, som ønsker at lade sig frivilligt registrere – og det vil også kunne stoppe nogle af de mennesker, for hvem det hele er ved at tage overhånd. Men som det ser ud lige nu, og med den lovgivning, der ligger, må vi ikke lave sådan et register. Så det kræver en politisk vilje til at lade folk registrere sig selv,« siger Frank Papsø.

Karina Lorentzen vil nu bede justitsministeren redegøre for, om det er rigtigt, at der skal en lovændring til.

»For hvis det er korrekt, så synes jeg, at vi bare skal komme i gang med at få den lavet,« siger SF’s retsordfører.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.