Politik

Regeringen vil skrotte udviklingsprojekter for at få råd til flygtninge

En plan for hvor og hvilke udviklingsprojekter, der skal spares på for at få råd til flygtninge, er klar.

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) har udarbejdet en liste med detaljer om, hvordan regeringen vil trække støtten fra for længst planlagte projekter i verdens fattigste egne for at betale for de mange asylansøgere herhjemme.

Planen er tophemmelig, men blev i weekenden afleveret til SF og Enhedslisten under et "hulemøde" i finanslovforhandlingerne, skriver Politiken tirsdag. De to partier er direkte imod besparelsen på udviklingsbistanden, som udgør 2,5 milliarder kroner næste år.

En betydelig del at den historisk store besparelse sker ifølge Politikens oplysninger på landeprogrammer i Afrika, hvor Danmark har bilaterale aftaler om udviklingsbistand inden for fattigdomsbekæmpelse, der er kerneopgaven for dansk udviklingsbistand.

Spareprogrammet sætter beløb på, hvor meget regeringen påtænker at spare på hvert partnerland og international organisation.

Få styr på fakta i asyldebatten

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Mogens Jensen, men Udenrigsministeriet oplyser, at der "vil skulle opgives projekter og programmer, som Danmark i samarbejde med partnerorganisationer eller -lande har forberedt gennem lang tid".

Videre skriver ministeriet lige ud, at det vil svække Danmarks diplomatiske muligheder i den tredje verden.

- En så stor omlægning kan ikke gå ubemærket hen, og den vil også få konsekvenser for Danmarks mulighed for at påvirke den internationale udvikling i den retning, vi ønsker, hedder det ifølge Politiken.

Regeringen: Uændret asylboom i 2015

SF og Enhedslisten skal bruge en del af tirsdagen på at koordinere indsatsen, inden de går sammen til finanslovforhandlinger hos Bjarne Corydon klokken 18:00.

Milliardbesparelsen på udviklingsbistanden er sammen med dagpengeområdet de store knaster for de to venstrefløjspartier, som regeringen fortsat satser på at indgå finanslovaftale med.

Udviklingsminister Mogens Jensen forklarer i en skriftlig kommentar, at der ikke bliver planer om at lukke hele landeprogrammer.

- Pengene vil blandt andet blive fundet ved at udskyde visse planlagte udviklingsprogrammer, nedjustere den forudsete støtte til en række samarbejdslande og organisationer samt i visse tilfælde annullere planlagte støttebidrag, skriver udviklingsministeren til Politiken.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her