Danmark sender delegation til Tyrkiet i Hedegaard-sag

Hård kritik af Tyrkiet for manglende svar om den mulige løsladelse af manden, der er mistænkt for at ville dræbe islamkritikeren Lars Hedegaard.

Artiklens øverste billede
Udenrigsminister Martin Lidegaard (billedet) og justitsminister Mette Frederiksen var kaldt i samråd i Hedegaard-sagen.

Er Lars Hedegaards formodede attentatmand på fri fod? Hvor befinder han sig? Og hvorfor løslad Tyrkiet han i så fald, når Danmark har bedt om at få ham udleveret?

Spørgsmålene står i kø i sagen om den mulige løsladelse af den 27-årige danske statsborger, BH, som er mistænkt for at være manden bag drabsforsøget på journalisten og islamkritikeren Lars Hedegaard i februar sidste år.

Derfor sender Justitsministeriet nu "hurtigst muligt" en dansk embedsmandsdelegation til Tyrkiet for at forsøge at få svar på bunken af spørgsmål.

Det oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på et samråd i Folketinget torsdag.

Delegationen skal mødes med den tyrkiske efterretningstjeneste og repræsentanter fra det tyrkiske udenrigsministerium.

Både justitsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) beskriver forløbet om den mulige løsladelse som helt uacceptabelt, og på regeringsniveau vil Danmark nu udtrykke sin utilfredshed med Tyrkiets håndtering.

"Det siger sig selv at samarbejdet mellem Danmark og Tyrkiet allerede nu har lidt et alvorligt tilbageslag," siger Mette Frederiksen og opfordrer tyrkerne til hurtigste muligt at levere de ønskede svar.

"Hvis det viser sig, at Tyrkiet uden videre har løsladt den pågældende, så er det som sagt helt uacceptabelt. Det vil være et klart brud på den gensidige tillid, som er helt afgørende for, at vi kan have et internationalt samarbejde på det strafferetlige område," fastslår Mette Frederiksen.

Martin Lidegaard beskriver sagen som et "uacceptabelt forløb", som stadig er præget af mangel på information fra tyrkisk side.

”Den fortsatte uvidenhed er uacceptabel og den øger den frustration, som jeg tror vi alle føler i denne sag,” siger han.

Onsdag eftermiddag havde Lidegaard en telefonsamtale om sagen med den tyrkiske udenrigsminister Mevlut Cavusoglu, men han kunne hverken be- eller afkræfte løsladelsen eller komme med yderligere information.

Martin Lidegaard fik dog mulighed for at kritisere Tyrkiets håndtering af sagen og gjorde samtidig Danmarks holdning "endog meget klar".

Forud for samrådet har flere partier kritiseret Tyrkiet for at holde Danmark for nar i sagen ved - måske - bevidst at nægte at give spar på de presserende spørgsmål.

Mistanken går på, at Tyrkiet har løsladt den 27-årige i forbindelse med en større fangeudveksling med Islamisk Stat (IS) til fordel for 49 tyrkiske gidsler tilbage i september.

Udenrigsministeriet indkaldte i fredags Tyrkiets ambassadør til møde for at forklare nærmere, ligesom den danske ambassade i Ankara har arbejdet på afklaring, siden sagen kom frem i sidste uge.

Justitsministeriet fik viden om den mulige løsladelse på et møde med tyrkiske kolleger allerede den 2. oktober.

Martin Lidegaard blev orienteret om sagen 8. oktober. Dagen efter orienterede han de fleste af folketingets udenrigspolitiske ordførere.

Sagens ufrivillige hovedperson – Lars Hedegaad – blev orienteret af PET om eftermiddagen fredag den 10. oktober. At det ikke skete før, skyldes ifølge Mette Frederiksen, at PET ikke fandt det hensigtsmæssigt at give ham besked, før der var klarhed over sagen. Årsagen til, at Hedegaard alligevel blev orienteret, var, at PET ville undgå, at han skulle høre om sagen via medierne.

Den 27-årige mistænkte er stadig internationalt efterlyst.

"Han bliver forhåbentlig anholdt på ny, når og hvis myndigheder får kendskab til det. Selvom vedkommende er løsladt – hvis det forholder sig sådan – så fortsætter efterforskningen," siger Mette Frederiksen.

Den 5. februar 2013 blev Lars Hedegaard udsat for drabsforsøg foran sit hjem på Frederiksberg. En mand klædt ud som postbud affyrede et skud, som gik hen over hovedet på Lars Hedegaard, hvorefter pistolen slog klik, og det kom til håndgemæng mellem de to, inden den sorthårede gerningsmand stak af til fods.

I lang tid så det ud til, at sagen risikerede aldrig at blive opklaret, men så  i april i år den mistænkte anholdt i Tyrkiet, hvor han har siddet fængslet siden da, mens udleveringen til Danmark blev behandlet.

I snart en uge har Udenrigsministeriet og den tyrkiske ambassadør i Danmark forsøgt at få bekræftet om den 27-årige vitterligt er løsladt - og i så fald under hvilke omstændigheder.

Tidslinje - Hedegaard-sagen

Den 5. februar 2013: Lidt efter kl. 11 forsøger en mand forklædt som postbud at skyde den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard på dennes bopæl på Frederiksberg. Projektilet rammer forbi, og efter håndgemæng stikker gerningsmanden af.

Den 25. april 2014: En mistænkt, den 26-årige BH, anholdes i Tyrkiet. BH er dansk statsborger med libanesisk baggrund og nægter sig ifølge forsvarer Thorkild Høyer skyldig. Ifølge politiet har BH opholdt sig i bl.a. Syrien siden attentatforsøget.

Den 22. juli 2014: Den sigtede BH oplyser via sin forsvarer, at han hurtigst muligt ønsker at blive udleveret til Danmark. Men sagen trækker ud – ifølge Thorkild Høyer bl.a. fordi BH’s tyrkiske advokat rutinemæssigt har kæret varetægtsfængslingen af BH.

Den 20. september 2014: Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, oplyser, at 49 tyrkiske gidsler, der har været taget til fange af Islamisk Stat (IS) siden juni, er frigivet. Angiveligt har IS fået 180 militante islamister, der var fængslet i Tyrkiet, til gengæld.

Den 11. oktober 2014: Radio24syv oplyser, at BH formentlig er blevet løsladt af de tyrkiske myndigheder og dermed er på fri fod. Lars Hedegaard bekræfter, at han er blevet kontaktet af Politiets Efterretningstjeneste, som har oplyst ham det.

Den 12. oktober 2014: Justitsministeriet bekræfter, at det har fået oplysninger, som tyder på, at BH er løsladt. Det er dog ikke bekræftet fra de tyrkiske myndigheder, lyder det. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kræver en forklaring fra Tyrkiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.