Blå blok gør fælles front mod regeringen

Maraton-debat er begyndt i Folketinget. Blå blok og Lars Løkke Rasmussen slår tonen an med krav om udlændingestramninger.

Artiklens øverste billede
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, var første taler på talerstolen.

Folketingets traditionsrige åbningsdebat er skudt i gang, og igen i år ventes diskussionslysten at vare til langt ud på aftenen.

Allerede efter 20 minutter tegner to hovedemner til at blive dominerende for resten af dagens debat:

De borgerlige vil anklage regeringen for at være for blød i asyl- og udlændingepolitikken, mens regeringen vil angribe Venstre for at ville indføre nulvækst i den offentlige sektor frem til 2020.

Det står klart, efter Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, skød åbningsballet i gang som første mand på talerstolen.

Løkke præsenterede regeringspartierne for et fælles krav fra partierne i blå blok, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative, om at stramme udlændingepolitikken – et område som ellers tidligere har splittet den borgerlige blok, da LA indgik en asylaftale med regeringen og Enhedslisten.

"Folketinget opfordrer regeringen til at sikre balance i udlændingepolitikken, så flere af de udlændinge, der kommer til Danmark, bidrager positivt," oplæste Lars Løkke Rasmussen fra forslaget.

"Det noteres, at regeringen endelig betoner de massive problemer med tilstrømningen af asylansøgere som radikalisering. Erkendelsen har dog ikke resulteret i hurtig og tilstrækkelig handling," tilføjede han med henvisning til regeringens nylige forslag om asylstramninger.

De seneste dage har politiske partier stået i kø for at præsentere forslag om at stramme asylpolitikken mest muligt.

Regeringen vil give krigsflygtninge midlertidigt ophold i ét år og begrænse deres ret til at få børn og ægtefæller til Danmark. Denne midlertidige opholdstilladelse vil Venstre gøre endnu længere.

Liberal Alliance vil afvise alle krigsflygtninge, når de lander i Danmark.

Og Dansk Folkeparti vil helt undgå asylansøgere i Danmark og i stedet sende mennesker på flugt fra verdens krige og konflikter til Kenya eller et af verdens ulande, hvis de får asylstatus i Danmark. Målet er, at Danmark slet ikke skal have flygtninge på dansk grund.

Venstre finder forslaget "interessant," men skelner dog mellem konventionsflygtninge og krigsflygtninge, sagde Lars Løkke Rasmussen

"Det er interessant. Det er ikke det samme som at sige, at det forslag er vi enige i. Jeg tror, man er nødt til at se på, hvilke folk, der opfylder konventionernes bestemmelser om at være individuelt forfulgt og så folk, som ikke er individuelt forfulgte, men gerne vil væk fra en ulykkelig situation. Vores prioritet er, at man skal hjælpe i nærområderne," sagde han.

Konventionsflygtning er ifølge FN's Flygtningekonvention personer, som har en velbegrundet frygt for forfølgelse på grund af race, religion, nationalitet, tilhørsforhold til en særlig social gruppe eller politiske opfattelser.

Internationale konventioner forpligter Danmark til at give opholdstilladelse til asylansøgere, der risikerer dødsstraf, tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, hvis de vender tilbage til deres hjemland.

Emnet skiftede hurtigt, da rød blok fik ordet.

Allerede første spørgsmål fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, satte kursen for rød bloks kommende angreb på Venstres såkladte nulvækst i den offentlige sektor:

"Hvornår kommer Ventres nulvækstplan? Det her er den sidste åbningsdebat, før et folketingsvalg. Jeg synes, at vælgerne har krav på at vide, hvilke offentlige ansatte der skal værre færre af? Og hvor der skal bruges færre penge på vores velfærd," sagde Maja Panduro.

Løkkes svar lød:

"Der kommer ingen nulvækstplan, for  vi har ingen plan om nulvælst. Vi har en plan om et udgiftsstop, som betyder at vi hvert år lader de offentlige udgifter vokse med de milliarder der skal til ,for at den offentlige sekter har den samme købekraft og kan betale den samme løn til det personale, som den gjorde året før."

Åbningsdebatten begyndte klokken 10.00 og ventes traditionen tro at strække sig til langt ud på aftenen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.