Politik

Tunge kommuner bakker op om økonomisk oprør

Aalborg og Odense vil også hente milliarder i hovedstadsområdet.

»Hvis vi fortsætter på denne måde, vil der udvikle sig en velfærdsmodel på 1. klasse i hovedstaden, mens kommunerne uden for hovedstadsområdet må leve med en lavere service, siger Odenses borgmester Anker Boye (S). Foto: Stine Bidstrup

Landets tredje- og fjerdestørste kommuner bakker nu op om, at der skal flyttes penge fra hovedstadsområdet for at sikre et ordentligt serviceniveau på skoler, ældrecentre og i børnehaver i resten af landet.

I Jyllands-Posten mandag krævede otte provinskommuner anført af Aarhusborgmester Jacob Bundsgaard (S), at den såkaldte hovedstadsudligning fjernes, og at landsudligningen hæves tilsvarende.

Det ville i givet fald betyde, at de 34 kommuner i hovedstadsområdet skulle aflevere 2,4 mia. kr. til fordeling i resten af landet.

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) siger:

»Der er ingen tvivl om, at København og hovedstadsområdet har rigtigt mange penge og muligheder, mens man har rigtigt svært ved at få budgetterne til at hænge sammen andre steder i landet. Så det handler om at finde et Danmark i den rigtige balance.«

Mens udkantskommuner kæmper med fraflytning, har Aalborg en positiv befolkningsudvikling. Men der skal prioriteres benhårdt for at få budgetterne til at hænge sammen, siger borgmesteren, der afviser, at hans støtte skyldes, at Aalborg ligesom de otte provinsborgmestre ville få en pæn økonomisk gevinst på den foreslåede model.

»Det her er ikke en sag mellem Aalborg og København, men en sag mellem Vestdanmark og hovedstadsområdet. Jeg kan bare se, at mine borgmesterkollegaer i de nordjyske kommuner har det rigtigt svært og er i gang med meget hårde prioriteringer. Derfor er der grund til at kigge på det her,« siger han.

Også Anker Boye (S), borgmester i Odense, står bag opgøret med hovedstadsudligningen, der ifølge ham er forældet. Ordningen stammer fra 1930’erne, da København var nødlidende, mens kommunekassen i dag er bugnende.

»Hvis vi fortsætter på denne måde, vil der udvikle sig en velfærdsmodel på 1. klasse i hovedstaden, mens kommunerne uden for hovedstadsområdet må leve med en lavere service. Det er ikke holdbart,« udtaler Anker Boye.

De otte provinsborgmestre mener, at landet er ved at blive skævvredet med et a-hold i hovedstaden, hvor skatten er lav og servicen høj, og et b-hold i provinsen med høj skat og lav service.

I Jyllands-Posten mandag afviste flere af hovedstadsborgmestrene angrebet fra deres kolleger i provinsen. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) kalder det noget vrøvl, at København ”er en del af en rigmandsklub”. Han peger på, at København har mere end dobbelt så mange fattige pr. indbygger som resten af landet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Journalisterne bag serien: Hanne Fall Nielsen og Mads Bonde Broberg


Økonomien har det strålende i København, og der bruges penge på ting, som mange andre kommuner ikke har råd til. Jyllands-Posten har set nærmere på hovedstaden med den bugnende kasse.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her