Mørketal skjuler arbejdsløshed

Job: En række eksperter peger på, at en voksende gruppe arbejdsløse forsvinder fra de officielle statistikker over ledigheden i Danmark. Regeringen bør skrue ned for optimismen, lyder det.

Artiklens øverste billede
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Ledigheden er faldet. Desværre mest på papiret. Regeringstoppen var ellers i højt humør, da nye tal i februar viste, at ledigheden i de seneste fire år aldrig har været lavere, end den er nu. Statsministeren genfandt tallene i forrige uge:

»Jeg vil stå på mål for den retning, som vi har lagt for Danmark. Det har ført Danmark et andet sted hen siden krisen, da vi overtog,« sagde Helle Thorning-Schmidt (S) og fastslog: »Vi har den laveste ledighed siden 2009.«

Men økonomer og eksperter advarer mod at glæde sig for meget over den udlægning. Efter at have studeret tal og grafer over udviklingen på det danske arbejdsmarked er konklusionen fra flere sider, at den faldende ledighed ikke kan forklares med, at danskerne har fået job. Tværtimod afslører økonomiske analyser, at titusinder af arbejdsløse blot er forsvundet ud af statistikkerne. Bl.a. som følge af dagpengereformen. Her har en gruppe opbrugt retten til forsørgelse og tælles ikke længere med i statistikkerne. Flere end 5.000 personer vurderes ifølge a-kassernes organisation, AK Samvirke, at stå uden indtægt.

Samtidig er der sket en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, som ikke er erklæret parate til at arbejde. De medfører et fald i ledighedsstatistikken, hvor de ikke medregnes. Det samme gælder arbejdsløse, som er begyndt at studere.

Makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen kalder faldet i ledigheden for »et fatamorgana«.

Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener også, at »man overvurderer, hvor godt det går«.

Ledigheden er »kunstigt lav«, lyder det fra Erik Bjørsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, efterlyser derfor »en ambitiøs vækstpakke, så vi kan få skabt nogle arbejdspladser«.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Ole Hækkerup, erkender, at ledighedstallene ikke altid er dækkende for, hvor godt det går.

»Så jeg vil helst se på beskæftigelsen. Og den er stigende, så vi er på rette spor,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen