Annonce
Politik

Mørketal skjuler arbejdsløshed

Job: En række eksperter peger på, at en voksende gruppe arbejdsløse forsvinder fra de officielle statistikker over ledigheden i Danmark. Regeringen bør skrue ned for optimismen, lyder det.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Arkivfoto: Nikolaj Svennevig

Ledigheden er faldet. Desværre mest på papiret. Regeringstoppen var ellers i højt humør, da nye tal i februar viste, at ledigheden i de seneste fire år aldrig har været lavere, end den er nu. Statsministeren genfandt tallene i forrige uge:

»Jeg vil stå på mål for den retning, som vi har lagt for Danmark. Det har ført Danmark et andet sted hen siden krisen, da vi overtog,« sagde Helle Thorning-Schmidt (S) og fastslog: »Vi har den laveste ledighed siden 2009.«

Men økonomer og eksperter advarer mod at glæde sig for meget over den udlægning. Efter at have studeret tal og grafer over udviklingen på det danske arbejdsmarked er konklusionen fra flere sider, at den faldende ledighed ikke kan forklares med, at danskerne har fået job. Tværtimod afslører økonomiske analyser, at titusinder af arbejdsløse blot er forsvundet ud af statistikkerne. Bl.a. som følge af dagpengereformen. Her har en gruppe opbrugt retten til forsørgelse og tælles ikke længere med i statistikkerne. Flere end 5.000 personer vurderes ifølge a-kassernes organisation, AK Samvirke, at stå uden indtægt.

Samtidig er der sket en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, som ikke er erklæret parate til at arbejde. De medfører et fald i ledighedsstatistikken, hvor de ikke medregnes. Det samme gælder arbejdsløse, som er begyndt at studere.

Makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen kalder faldet i ledigheden for »et fatamorgana«.

Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener også, at »man overvurderer, hvor godt det går«.

Ledigheden er »kunstigt lav«, lyder det fra Erik Bjørsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, efterlyser derfor »en ambitiøs vækstpakke, så vi kan få skabt nogle arbejdspladser«.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Ole Hækkerup, erkender, at ledighedstallene ikke altid er dækkende for, hvor godt det går.

»Så jeg vil helst se på beskæftigelsen. Og den er stigende, så vi er på rette spor,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her