Helle Thorning: Vi lytter til det, der bliver sagt

Børnepenge: Efter massiv kritik fra både med- og modspillere indtog statsministeren tirsdag en ny position i debatten om børnechecken.

Artiklens øverste billede
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) indtog tirsdag et nyt ståsted i debatten om børnecheck til EU-borgere. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) rokker sig nu i debatten om børnechecken.

Siden regeringen i slutningen af februar fremlagde et lovforslag, der ændrer optjeningsprincippet for børnechecken, så EU-borgere kan optjene retten til den i deres hjemland, er kritikken væltet ned over Thorning.

Oppositionen, fagbevægelsen, S-folketingsmedlemmer og senest en række socialdemokratiske borgmestre har kritiseret Thorning for at lægge sig fladt ned for EU-Kommissionen, for at opgive det gamle optjeningsprincip og for at uddele børnechecks til børn, der aldrig har sat deres ben på dansk jord.

Kritikken har gjort indtryk, forklarede statsministeren tirsdag , da hun indtog et nyt ståsted i debatten.

»Vi lytter til, hvad partierne i Folketinget siger, men også til det, der bliver sagt rundt om i landet,« sagde Helle Thorning-Schmidt, da hun præsenterede regeringens nye position.

Mindre til polakkerne

For at imødekomme et ønske fra ikke mindst Venstre vil regeringen nu kontakte EU-Kommissionen for at få vurderet, om en indeksering af børnechecken er mulig inden for EU-retten og den såkaldte forordning 883/04, som er årsag til hele striden.

Lykkes det, vil børnecheckens størrelse afhænge af leveomkostningerne i det land, hvor barnet bor. En polsk familie, hvor faderen arbejder i Danmark, mens moderen og barnet bor i Polen, vil eksempelvis kun få udbetalt en brøkdel af den danske børnecheck.

Det er ikke mange dage siden, at blå blok luftede det selvsamme forslag, som blev affejet af regeringen for at være i strid med EU-retten.

»Vi mener stadig, at det ikke er lovligt, og det mener vores jurister også stadig, men Venstre bliver ved med at insistere på, at det er lovligt. Derfor vil vi som en udstrakt hånd til Venstre undersøge det én gang til og finde ud af, om det forholder sig, som Venstre siger,« forklarer Thorning, som ikke opgiver en indeksering, hvis EU-Kommissionen dømmer den ulovlig. Så går hun skridtet videre og indleder en dialog med kommissionen om at få forordningen ændret.

»Hvis det bliver konstateret, at det går imod forordningen, vil vi forsøge at ændre den forordning,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kvitterer for, at regeringen – efter i flere uger ikke at have rokket sig fra det oprindelige udspil – nu er i bevægelse.

Løkkes første opgave

Men når statsministeren er åben for en ændring af forordningen, er det ikke tilstrækkeligt at lave en indeksering, mener Løkke.

»Nu lægger statsministeren pludselig op til, at man kan diskutere forordningen. Men skal man diskutere forordningen og gå i kamp for at få den lavet om, skal det ikke være med henblik på, at man kan indeksere. Så skal det være med henblik på, at man kan have et optjeningsprincip,« siger V-formanden, som dog ikke mener, at det ene udelukker det andet. Der skal både være en indeksering og en optjeningsperiode, forklarer han, som lover handling, hvis det ikke lykkes den nuværende regering.

»Hvis statsministeren ikke magter at få løst problemet, mens hun er statsminister, er det en opgave, der ligger til senere. Jeg foregriber ingenting. Men det betyder, at hvis vi skulle vinde næste folketingsvalg, vil det blive vores første arbejdsopgave at prøve at få ryddet op i det,« siger Løkke, som stiller i udsigt, at Danmark »skal have et optjeningsprincip«, men samtidig »leve op til vores traktatretslige forpligtigelser«.

Selv om Thorning tirsdag nøjedes med at love, at regeringen vil presse på for at få lovliggjort en indeksering, er skatteminister Morten Østergaard (R) ikke afvisende overfor, at regeringen også vil kæmpe for at få lovliggjort et optjeningsprincip.

Afviser ikke optjening

»Vi har afstemt i forhold til, hvad vi tror, at der er chance for at komme igennem med. At arbejde for, at man indekserer, virker ikke som noget, der er uopnåeligt, men hvis partierne har andre ønsker til, hvad vi skal kæmpe for i forordningen, når den skal revideres, må partierne bringe dem til forhandlingerne,« siger Morten Østergaard og understreger, at de gældende EU-regler til enhver tid må respekteres.

SF-formand Pia Olsen Dyhr vil ikke stille sig i vejen for en indeksering, men hun tvivler på, at forslaget har gang på jord.

»Jeg tror ikke, at kommissionen vil være villig til at ændre forordningen på det punkt,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.