Mette F. har respekt for S-vælgerne i DF

Man skal have respekt for DF, fordi mange socialdemokrater stemmer på dem, siger Socialdemokraternes næstformand.

Artiklens øverste billede
Beskæftigelsesminister og S-næstformand Mette Frederiksen (S).

"Stuerene, det bliver I aldrig."

Ordene er tidligere statsminister og S-formand Poul Nyrup Rasmussens, og han formulerede dem første gang i 1999 og siden i 2010.

Det var en strategisk brøler, har mange politiske eksperter og kommentatorer siden bekræftet hinanden i.

Nyrup fastholdt DF-vælgere

For dengang i 1999 overvejede mange S-vælgere, om de skulle gå til Dansk Folkeparti på grund af udlændingepolitikken, og så kom Nyrup og stemplede dem som "ikke-stuerene. Det fik mange tidligere socialdemokrater til at blive i DF, er den generelle antagelse.

Derfor afholder mange socialdemokrater sig i dag omhyggeligt sig fra at gentage Nyrups fadæse, når de bliver spurgt.

Tværtimod, hvilket et interview i Fyens Stiftstidende med partiets næstformand, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, vidner om.

"Mange socialdemokrater i DF"

Her blev hun spurgt om, hvad der er hendes vigtigste erfaring med Dansk Folkeparti. Og svaret var lige ud, at det er, at "der er utroligt mange socialdemokrater, der stemmer på dem."

"Gode folk, som langt hen ad vejen ser tingene på samme måde som jeg. Så alt det med at ryste på hovedet eller rynke på næsen over DF og deres vælgere, hvad nogle stadig gør, er slet slet ikke mig. Jeg kender mange, der stemmer DF i dag, og jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at få dem til at stemme socialdemokratisk igen," siger Mette Frederiksen i interviewet.

Flere kommentatorer har siden peget på, at de vælgere, der efter Nyrups ord forlod Socialdemokraterne, aldrig er vendt tilbage igen. Og det har partiet, der engang var Danmarks største, lidt under i meningsmåling efter meningsmåling i en årrække efterhånden.

S er kun tredjestørst

Og for tre uger siden overhalede DF for første gang nogensinde Socialdemokraterne i en meningsmåling, og også den seneste Gallup-måling - foretaget den 6. marts for Berlingske - har været barsk læsning for Mette Frederiksens og partikammeraterne.

Her lå Dansk Folkepartil til 21,8 pct. som Danmarks næststørste parti efter Venstres 26,6 pct., mens socialdemokraterne måtte nøjes med 19,2 pct.

Ved valget i 2011 var styrkeforholdet mellem S og DF omvendt, og Mette Frederiksen erkender, at Socialdemokraterne ikke længere har patent på at kæmpe for velfærdssamfundet.

Ikke patent på velfærdssamfundet

"Når man kigger på kommunalvalget og ser de flotte resultater, mange af vores borgmestre har fået, ser vi, at mange gerne vil have en socialdemokrat i spidsen for kernevelfærden. Det er positivt. Og det er også positivt, at der også er andre politikere og andre partier, der gerne vil velfærdssamfundet. Så jeg tillader mig derfor ydmygt at tro, at rygtet om vores snarlige død er overdrevet. Men det er klart, at når vi ligger med de meningsmålinger, vi gør, som regering og som parti, må vi kigge indad og se, hvad vi kan gøre anderledes. For jeg kommer aldrig til at abonnere på, at det er danskerne, der tager fejl," siger Mette Frederiksen til Fyens Stiftstidende.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.