Kirkeministeren klandres igen for indblanding

Kirkelejr: Nye præster er inviteret på lejr, hvor de skal komme med ideer til en fornyelse af kirken. Det er utidig indblanding fra kirkeminister Manu Sareen (R) at arrangere sådan en lejr, mener flere biskopper.

Artiklens øverste billede
Blandt andet gudstjenesten i fremtidens folkekirke er i dag og i morgen til debat i Haslev. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Kirkeminister Manu Sareen (R) er endnu en gang kommet på kant med landets biskopper. Og igen bliver han beskyldt for at køre sololøb og blande sig for meget i kirkens indre anliggender.

Denne gang er det en to-dages kirkelejr, hvor 72 yngre præster får mulighed for at kaste nye tanker om fremtidens folkekirke op i luften, der er årsag til spliden.

Ideen opstod for over et år siden. Manu Sareen havde dengang mødt mange unge præster, som havde svært ved at genkende sig selv i kirken, og som savnede et forum med ligesindede. Derfor blev der – i samarbejde med Præsteforeningen – dannet en gruppe af unge præster, som mødtes i ministeriet og drøftede fremtidens kirke. Gruppen kom hurtigt frem til, at der var brug for en Innovation Camp, hvor yngre præster fra hele landet kunne mødes og udveksle ideer.

Første camp bliver afviklet i dag og i morgen i Haslev, og selv om ministeren har inddraget biskopperne i arrangementet, har campen skabt splid mellem de to parter, viser en aktindsigt.

Et minefelt

Det er begrænset, hvad biskopperne vil sige til citat i dag, men et referat fra det møde i december 2012, hvor ministeren fremlagde ideen for biskopperne, viser med al tydelighed, at ministeren – ifølge biskopperne – blander sig for meget i kirkens indre anliggender.

Nye kirkelige initiativer skal udvikles lokalt og ikke i ministeriet, lader de forstå.

»Kjeld Holm (biskop i Aarhus Stift, red.) fastslog, at dette emne også er et minefelt. Det er ikke et ministerielt anliggende, men en sag for tilsynet. Der er løbende debat i stifter og provstier om, hvordan man klæder de unge præster bedst muligt på,« står der i referatet fra mødet.

»Han (Kjeld Holm, red.) var betænkelig ved for meget centralisering. Folkekirken skal ikke optræde som en koncern, hvor alle skal ensrettes. Man skal fastholde friheden og forskelligheden mellem de enkelte stifter og provstier. Han fandt, at en konference med det skitserede indhold var overflødig, da mange af initiativerne allerede findes,« står der videre.

Kjeld Holm ønsker ikke at kommentere yderligere i dag.

Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe Stift, erklærede sig ifølge referatet »skeptisk«.

En idérig minister

Hun »understregede, at det teologiske tilsyn er biskoppernes ansvar«, står der i referatet.

Lise-Lotte Rebel, biskop i Helsingør Stift, »erklærede sig stort set enig med kollegerne og ikke mindst med Kjeld Holm«.

»Der findes mange ting i form af vejledning og støtte for unge præster. Men nogle præster har en umættelig lyst til at blive set. Det er imidlertid det daglige rugbrødsarbejde i sognene, der er det væsentlige for en præst,« står der fra hende i referatet.

I dag siger Lise-Lotte Rebel:

»Det er jo en idérig minister, vi har, og han har så fundet på det her. Det er, hvad jeg vil sige om det.«

Tine Lindhardt, biskop i Fyns Stift, er i dag også fåmælt om Innovation Camp.

»Der foregår meget udvikling i folkekirken. Der er altid brug for at tænke over, hvad det vil sige at være kirke i dag, men den debat pågår meget fint mange steder,« siger Lindhardt.

Men selv om der allerede foregår en udvikling lokalt, kan campen kun gavne, mener Manu Sareen.

»Vi vil gerne have en levende folkekirke med gode muligheder for at udvikle nye måder at gøre tingene på. Innovation Camp er et ekstra bidrag til det,« skriver Manu Sareen i en e-mail.

»Jeg går generelt meget ind for fornyelse i folkekirken, fordi jeg tror på, at det er den bedste måde at bevare danskernes tilhørsforhold til den på. Hvis den skal sige almindelige, moderne mennesker noget, skal den hele tiden udvikle sig,« skriver Sareen, der håber, at campen kan skabe konkrete ideer, som lokalt kan tages i brug.

»Jeg håber, at der kommer nogle gode ideer, som biskopper, præster og andre i det kirkelige landskab kan bruge,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.