EL truer med at fjerne flertal

De udfaldstruede skal reddes - ellers fjerner vi flertallet, siger Liste Ø.

Artiklens øverste billede
Per Clausen vil ikke stemme for afslutningsdebatten, hvis regeringen fremsætter et harmløst forslag på dagpengeområdet. Der skal findes en løsning, mener Enhedslisten.

Enhedslisten skruer op for trusselsniveauet i dagpengedramaet. 1. maj lød det, at regeringen skal vedtage lovgivning inden sommerferien. Nu tilføjer partiet, at findes der ikke en løsning, så vil Enhedslisten undlade at danne flertal for regeringen ved Folketingets afslutningsdebat. Normalt fremsætter regeringen her en vedtagelse, som støttes af dens parlamentariske grundlag. Men sådan bliver det ikke i år - med mindre der falder indrømmelser på dagpengeområdet.

»Hvis vi skal stemme for, så skal der stå i en vedtagelse, at vi finder en løsning for dem, som falder ud af dagpengesystemet. Selv hvis regeringen bare fremsætter et harmløst forslag, hvor der ikke rigtig står noget som helst, og som man derfor kunne stemme for uden problemer, så vil vi ikke gøre det. Der skal stå, at vi finder en løsning på dagpengeområdet,« siger gruppeformand Per Clausen.

Han tilføjer, at truslen ikke er et drilagtig bluffnummer, men derimod en alvorlig trussel mod regeringen:

»Det er meget alvorligt. Jeg kan ikke huske i min tid, at en regering ikke har formået at samle flertal om en vedtagelse ved afslutningsdebatten sammen med sit parlamentariske grundlag.

Djævelsk

Den egentlige alvor skal findes i de djævelske tekniske detaljer bag meldingen. Regeringen vælter ikke nødvendigvis på at komme i mindretal. Det afgørende er, at der ikke er et flertal imod den. Det skyldes den såkaldt negative parlamentarisme.

Men hvis regeringen beslutter at sidde Enhedslistens krav overhørig - således at den ikke kan vedtage sit eget forslag - så får oppositionen bolden. Venstre og kompagni kan fremsætte et mistillidsvotum. Her risikerer regeringen, at Enhedslisten ikke stemmer imod og redder regeringen, eftersom den manglende støtte til en fælles vedtagelse netop er udtryk for mistillid. Derved vil der være flertal for et mistillidsvotum, og der må udskrives valg.

»Det er ikke fordi, vi ønsker at vælte regeringen. Vi ønsker at løse problemet for dagpengemodtagerne. Så må vi drøfte, hvordan det sker,« siger Per Clausen.

Tæppet kan trækkes

Enhedslisten har ikke endegyldigt truffet beslutning om at trække tæppet væk under regeringen, men flere kræfter i partiet er parat til det. Med mindre altså regeringen imødekommer dem på dagpengekravene. Krav, der endnu ikke er konkrete, men som først og fremmest drejer som at få et løfte om hjælp til de udfaldstruede, der 1. juli står til at ryge ud af dagpengesystemet.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, kan ikke umiddelbart imødekomme de røde krav:

»Det, som vi har lovet Enhedslisten, er, at vi mødes inden sommer og drøfter de eksisterende ordninger. Og så synes jeg i øvrigt ikke, at man sådan skal fremsætte nye ultimative krav,« siger han.

Tomme trusler?

»Vi hører det som tomme trusler fra Enhedslisten. Hvis den vil vælte regeringen, så må den gøre det. Vi er ikke støtteparti,« siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby, som dog ikke direkte kan afvise, at Venstre kunne få den tanke at fremsætte et mistillidsvotum.

»Lad os nu se, hvad der sker, når det kommer til stykket. Det er ikke første gang, at Enhedslisten har buldret med tønderne,« siger hun.

I weekenden vedtog SF'erne på partiets landsmøde at stille nye krav på dagpengeområdet, og også fra fagbevægelsen lyder der et bredt opråb fra stærke kræfter, der søger at lægge mest muligt pres på regeringen i dagpengesagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.