Annonce
Politik

Jesper Petersens forbillede var pedel i Hammelev

Portræt af SF's nu forhenværende politiske ordfører.

Jesper Petersen fotograferet den 10. september 2012, endnu en hektisk dag for SF, da partiet stod over for et nyt formandsvalg. Foto: Lars Krabbe

Sønderjyderne var vel dårligt kommet sig over det nylige politiske chok med kasernelukning, før de igen fik aftenkaffen galt i halsen.

Et af deres førende folketingsmedlemmer, den 31-årige politiske ordfører for SF Jesper Petersen, er sprunget ud som socialdemokrat.

Den vil ikke bare de tidligere partikammerater men sikkert også de gamle barndomsvenner fra Hammelev midt mellem Haderslev og Vojens have brug for at tænke lidt over.

For tilsyneladende havde ingen set det komme, før han selv lod bomben udløse tirsdag aften:

"Rettigheder og pligter skal gå hånd i hånd." 

Den holdning finder han ikke i tilstrækkelig grad hos SF, hvor han i stedet hører for meget om, at ydelser skal være højere og vare i længere tid.

Opvækst i landsby

Denne tilsyneladende stille og rolige, afbalancerede frontfigur for et parti i stormvejr, havde ifølge egne udtalelser en tryg opvækst i landsbyen Hammelev uden for Haderslev.

 Her var hans interesser efter skoletid præget af badminton i den sportshal, som borgerne skillingede sammen til, den lokale ungdomsforening og det band, som han lavede sammen med to andre gutter fra Hammelev.

Musikkens kvalitet nåede ikke i nærheden af idolet Jimi Hendrix, men de hyggede sig meget med at slide på guitarstrengene.

Social indignation

Derhjemme blev der også snakket politik, og Jesper Petersen nævner bl.a. den sociale indignation som rettesnor for sit engagement.

Allerede som 15-årig meldte han sig ind i SF's ungdomsorganisation, som han betragter som et bredt aktivistfællesskab frem for en politikerskole.

Ved årtusindskiftet kunne han tage studenterhuen på og forlade Haderslev Katedralskole.

Sideløbende med den voksende politiske interesse, som allerede i 2004 gjorde ham til landsformand for SFU og medlem af SF's hovedbestyrelse, læste han statskundskab på Københavns Universitet.

Politiker-studium

Dette "politiker-studium" afsluttede han med en bachelor-eksamen i 2007.

Samme år opnåede han at blive valgt ind i Folketinget for Sydjyllands storkreds, og han blev tilmed partiets skatteordfører.

Et af mine tidlige forbilleder var Henning, der var pedel på skolen, formand i idrætsforeningen og kunne synge.
Jesper Petersen

2007-valget var en kæmpetriumf for SF og daværende formand Villy Søvndal. SF kom ind med hele 23 mandater, og medlemstallet fordobledes.

I 2011 blev han genvalgt og fik nu status af politisk ordfører for partiet. Godt nok kunne vælgersuccessen fra det foregående valg ikke gentages, men SF kom dog i regering og fik seks ministerposter.

Øretæver

Jesper Petersens position har været vigtig og central, men i kraft af den voldsomme turbulens omkring regeringen og især SF med formandsskifte og dårligere meningsmålinger har hans post måske snarere være en øretævernes holdeplads.

Han lagde aldrig skjul på, at han ønskede Astrid Krag som formand, men alligevel gav han sin opbakning til Annette Wilhelmsen og den kurs, hun afstak.

Talrige gange er han tonet frem på tv-skærmen, hvor han med tilsyneladende stoisk ro har kommenteret uro i partiet og forsvaret upopulære regeringsbeslutninger.

Sin unge alder til trods er Jesper Petersen hurtig blevet en garvet politiker, som på rekordtid har oplevet en gevaldig rutsjebanetur.

Tag ikke æren

Han skriver selv på sin hjemmeside, at han bl.a. har lært i politik, at man tit får mest igennem, hvis man ikke insisterer på at få æren for det.

På hjemmefronten danner han familie med kæresten Pernille og deres barn Leo.

Måske bliver flytningen fra rampelyset til en ydmyg plads i S-gruppen i Folketinget ensbetydende med mere tid til de to, ligesom han måske får mulighed for at udleve sine personlige fritidsinteresser, som er film, cykelsport og guitarspil.

Politisk ordfører forlader SF

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Nyt fødevaremærke er vejen frem

Jens Kindberg
Mit forslag er blevet regeringens politik.

Blog: #NotMe - Jeg vil ikke være med til at fremstille mænd som dumme svin  

Nauja Lynge
I dag er det et år siden vi ukritisk gled med på #MeToo-bevægelsen. Det er usundt konstant at fremmane billeder på mænd som dumme svin. Og det kan få store konsekvenser for drenges selvværd.
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her