Annonce
Politik

Danskerne vil blive i EU

En dansk EU-afstemning afvises af vælgerne, men de er parate til at genforhandle medlemskabet.

Arkivfoto: Dean Francis

London/København

Et markant flertal af vælgerne afviser tanken om at følge briterne ud af EU, viser en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Jyllands-Posten. 51,9 pct. svarer, at Danmark ikke skal træde ud af EU, hvis briterne ender med at forlade unionen.

Til gengæld vil 47,2 pct. af de 951 adspurgte gerne have, at den danske regering indleder en genforhandling med EU om betingelserne for det danske medlemskab. 41,6 pct. siger nej.

Næsten halvdelen, 49,7 pct. afviser dog, at der efterfølgende skal holdes folkeafstemning for eller imod dansk medlemskab af EU.

Europaminister Nicolai Wammen (S) tager målingen som udtryk for, at vælgerne står bag regeringens politik om »ikke at hoppe på Englandsbåden«.

»Det er vigtigt for regeringen at arbejde for danske interesser, og det gør vi bedst ved at være tæt på kernen i EU,« siger han.

Borgerlig skepsis

Målingen indikerer, at relativt flere borgerlige vælgere ønsker en genforhandling af det danske EU-medlemskab, nemlig 52,3 pct. af de 454 adspurgte med borgerlig observans. Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at danskerne gerne vil have flere undtagelser over for EU:

»Hvis man spørger dem, om de vil have den store EU-pakke eller den lille, tager de den lille,« siger han.

Men målingen viser også, at vælgerne er parate til at følge de økonomiske regler, som eurolandene sætter op, selv om Danmark står uden for den fælles mønt. På spørgsmålet om, hvorvidt Danmark fortsat skal følge nye økonomiske regler, som eurolandene vedtager, svarer 47,5 pct. ja, mens 31,7 pct. svarer nej.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) konstaterer, at der er respekt og lydhørhed over for danske synspunkter.

»Vi er meget tæt på kernen i EU og i en helt anderledes situation end Storbritannien,« siger hun.

Ordet er dit: Skal Danmark følge briterne ud af EU?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her