V-ordfører afviser agent-kritik

Retsordfører Karsten Lauritzen afviser kritik fra strafferetsprofessor i agentsagen.

Artiklens øverste billede
Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

Gorm Toftegaard Nielsen kalder det "beskæmmende", at et massivt flertal i Folketinget ikke vil undersøge anklagerne, der er fremsat, efter at den tidligere PET-agent Morten Storm har fortalt i Jyllands-Posten, at han hjalp PET og CIA med at spore Al Qoaida-lederen Anwar al-Awlaki, før han blev dræbt ved et amerikansk droneangreb i fjor i Yemen. PET og CIA kendte formålet med sporingen - at dræbe terroristen, har Morten Storm fortalt.

Strafferetsprofessoren kritiserer det retspolitiske flertal i Folketinget - og især de borgerlige partier - for at svigte fundamentale og retssikkerhedsmæssige idealer ved at give PET frit spil i stort set enhver sammenhæng og udøve sin magt uden lovgrundlag og kontrol.

Forsøgt at ryge ministeren ud

"Jeg synes, at Gorm Toftegaard skulle nærlæse aviserne. Så vil man se, at vi i Venstre har forsøgt at ryge ministeren ud af Justitsministeriet i denne sag for at få nogle svar," siger Karsten Lauritzen.

"Vi har også  i den grad været kritiske over for de kontrolforanstaltninger, som ministeren har præsenteret, som jo er gammel vin på nye flasker," siger Karsten Lauritsen med henvisning til forslaget fra justitsminister Morten Bødskov (S) om, at Folketingets udvalg vedrørende efterretningstjenesterne i fremtiden skal have en årlig orientering om antallet af agenter, som PET har brugt, og hvor de har været brugt. Forslaget er en følge af afsløringerne og kritikken i Jyllands-Posten.

Enhedslisten fik ros

Gorm Toftegaard Nielsen roser Enhedslisten for at være det eneste parti i Folketinget, som går op i, at loven overholdes, og beskyldningerne undersøges.

 "Forskellen på os og Enhedslisten er så, at vi ikke er så bombastiske i vores retorik. Problemet er jo, at når ministeren ikke vil svare på noget som helst, så er de politiske realiteter, med det flertal, der findes, at  så kan vi ikke tvinge ham til noget som helst ," siger Karsten Lauritzen og tilføjer: 

 "Der er en masse mistanker, en masse påstande og båndede telefonsamtaler, som dokumentation. Vi har forsøgt at få ministeren til at redegøre for det, andet synes jeg ikke, at vi kan gøre med det kontrolregime omkring efterretningstjeneserne, som vi har i øjeblikket. Vi synes ikke, at det, justitsministeren har fremlagt, er tilfredsstillende, og det har vi sagt. Så jeg synes ikke, at Toftegaards kritik er berettiget." 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.