»Ingen tvivl - Sohn modtog pengene«

Historikere: Ole Sohns (SF) forklaring om sit ukendskab til guldet fra Moskva er utroværdig.

Artiklens øverste billede
Forskningsbibliotekar Morten Thing, Roskilde Universitet, tror på Ole Sohns forklaring. Han har en teori om, at Ole Sohn er et uskyldigt offer for en sammensværgelse.

Ole Sohns (SF) forklaring om sit ukendskab til guldet fra Moskva er utroværdig, mener flere historikere efter oplysningerne fra Vladimir Versjinin, der i dag i Jyllands-Posten fortæller, at det var ham, som indføjede Ole Sohns navn i de håndskrevne protokoller, hvor han som DKP-formand står som modtager af sammenlagt mere end seks mio. kr. i kontanter i årene 1987-90.

Jyllands-Posten har vist en fotokopi af en af siderne fra protokollerne til Mark Kramer, der er en af verdens førende koldkrigshistorikere med base på Harvard Univertisy i Cambridge, USA. Han har herefter undersøgt, om Versjinin er den, han giver sig ud for at være, om han har haft den rolle, han beskriver, ligesom han har undersøgt dokumentets ægthed. Hans konklusion er, at alt peger på, at Versjinins forklaring er rigtig, og han er næsten 100 pct. sikker på, at dokumentet er ægte.

Hans eneste forbehold skyldes, at der er tale om en meget alvorlig anklage mod Ole Sohn.

Svært at fæste lid

»Hvis det er ægte, så viser det klart, at Sohn på vegne af partiet modtog den finansielle støtte fra Solidaritetsfonden. Det vil sige, at Sohn her ikke kan sno sig. Tilstedeværelsen af hans navn på dokumentet efterlader ingen tvivl om, at det var ham, der modtog pengene,« siger Mark Kramer, der er direktør for Cold War Studies Program ved Harvard University i Cambridge, USA, og forfatter til adskillige bøger om Sovjetunionen under Den Kolde Krig.

Historikerne Kurt Jacobsen fra Copenhagen Business School og Sven Holtsmark, der er direktør på Institut for Forsvarsstudier ved Forsvarets Højskole i Oslo, har ligeledes meget svært ved at fæste lid til Ole Sohns forklaring med den efterhånden store mængde oplysninger, der peger i den stik modsatte retning.

Men forskningsbibliotekar Morten Thing, Roskilde Universitet, tror på Ole Sohns forklaring. Han har en teori om, at Ole Sohn er et uskyldigt offer for en sammensværgelse mellem sine modstandere i DKP-ledelsen og KGB’s chef i København. Han tror, at de rottede sig sammen og modtog pengene fra Moskva og underskrev i Ole Sohns navn.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.