Vilhelmsen: Mere magt til SF-bagland
Landsledelsen skal holde partitoppen i strammere snor, mener formandskandidat.
Hvis Annette Vilhelmsen om en uge er ny SF-formand, vil SF’s landsledelse få en langt mere magtfuld rolle i regeringens daglige arbejde.
Formandskandidaten vil inddrage de 18 medlemmer i landsledelsen løbende under forhandlinger om større initiativer internt i regeringen og med andre partier.
»I første omgang skal landsledelsen give et mandat, man kan forhandle ud fra. Så skal man også have en inddragelse undervejs, og inden den endelige aftale ligger der,« siger Vilhelmsen, som mener, at landsledelsen i tvivlstilfælde skal godkende færdige aftaler.
»Hvis der opstår tvivl, om noget er inden for mandatet, skal det være muligt at sige hov, hvordan ser det her lige ud,« siger Annette Vilhelmsen, der peger på skatteaftalen med Venstre og De Konservative som et eksempel, hvor hun ville være gået tilbage til landsledelsen.
Aftale til efterretning
Netop skatteaftalen antændte et oprør i SF, og på et hasteindkaldt krisemøde ville landsledelsen ikke »godkende« reformen. I stedet nøjedes man med at tage aftalen »til efterretning«.
I dag giver landsledelsen SF-ministrene et mandat, som i hovedlinjer beskriver, hvad partiet kan og ikke kan acceptere. Så er det op til ministrene at forhandle inden for mandatet, og sådan bør det blive ved med at være, mener Vilhelmsens modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag.
»Jeg har svært ved at se, at man kan fungere som regeringsparti på den måde,« siger hun om Annette Vilhelmsens forslag og tilføjer:
»Forhandlerne skal kunne agere i et forhandlingsforløb, og her kan man altså ikke lave stop og go.«
Annette Vilhelmsens model minder om den måde, som Enhedslisten inddrager sin hovedbestyrelse på under forhandlinger med regeringen, og om SF’s arbejdsmetode i 1990’erne.
Den rigtige vej
Tidl. næstformand i SF Meta Fuglsang støtter Vilhelmsens idé:
»Det er den rigtige vej at gå, hvis der skal være mere ro i SF i de svære forhandlinger om svære ting.«
Det samme mener landsledelsesmedlem Poul Overlund Sørensen:
»Jeg tror godt, at man i større grad kan briefe landsledelsen og give den mulighed for at reagere.«
Hverken finansminister Bjarne Corydon (S) eller økonomiminister Margrethe Vestager (R) ønsker at kommentere SF-valget.
Formandsvalget i SF er ikke bare et valg mellem to kvinder og partiets fremtidige linje. Det er også en domfældelse over de seneste syv års vej mod regeringsmagten. Stor reportage i Morgenavisen Jyllands-Posten.
Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst. Klik her