Vestager: Ingen dagpengeændringer

For første gang går økonomiministeren ind i dagpengedebatten. Ingen lempelser, fastslår hun.

Artiklens øverste billede
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Efter interne uenigheder i regeringen om reglerne for dagpengemodtagere, fastslår Vestager nu, at reglerne ikke kan lempes. Det gælder både dagpengeperioden og reglerne for genoptjening af dagpenge, som også blev strammet med VK´s dagpengereform i 2010.

»Jeg mener ikke, at man skal ændre på reglerne. I stedet skal man gøre sit aller yderste for at gøre det, der skal til for at få folk tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis man forlænger perioden, forlænger man også perioden, hvor folk er uden arbejde. Hvis man ændrer på genoptjeningen, så skaber du bare en situation, hvor folk risikerer at komme i endnu en midlertidig situation. Jeg synes ikke, at hverken den politiske eller systemets opmærksomhed skal fjernes fra det, som må og skal være en kerneopgave: nemlig at bidrage til at folk kommer i arbejde.«

Regeringens linje

Du har vel noteret dig, at SF kræver ændringer?

»Jeg mener sådan set, at der er en regeringslinje, og det har der været, lige siden vi lavede regeringsgrundlaget.«

Og den linje er, at der slet ikke skal laves noget om på det her område?

»Ja.«

»Det afgørende er at fortsætte regeringens økonomiske politiske linje. Det handler om at holde hånden under beskæftigelsen og skabe vækst og jobs der, hvor vi kan,” siger Vestager.

Engangs-forlængelse

Debatten om dagpengemodtagere har især handlet om den gruppe arbejdsløse, som til nytår vil opleve, at dagpengene slipper op, fordi perioden er forkortet fra fire til to år. Sidste år forlængede regeringen midlertidigt perioden med et halvt år, men de seks ekstra måneder slutter ved årsskiftet.

Sidste år valgte I alligevel at forlænge perioden. Hvad har ændret sig?

”Det vi gjorde, det var en engangsforestilling, og det var også aftalen, at det skule være det. Den opmærksomhed, som skal være i vores systemet skal handle om at bringe folk i arbejde. Det skal ikke være at sige, at ”nå, men de forlænger nok endnu en gang.”

Jobskabelse er vigtigst

Tror du på, at I kan nå at skabe vækst nok til, at der bliver skabt arbejdspladser til alle de her mennesker inden 1. januar?

”De ting, som vi har gjort i det første år, har haft det fokus. Det gælder både kickstarten, udbetaling af efterlønsmidler, investeringsvinduet, skattereformen og den profil, der bliver i skattelettelserne. Det er alle sammen ting, som dels holder hånden under beskæftigelsen og dels betyder, at nye jobs kan træde i stedet for dem, der stadig forsvinder i lyset af, at der er en meget alvorlig krise i Europa. Og Danmark heller ikke ude af krisen endnu. Det er det, jeg synes, skal være i fokus. Jeg synes, det er langt mere solidarisk at gøre sit yderste for at sørge for, at folk kommer i beskæftigelse igen, end forestillingen om, at det vigtigste, man kan gøre, er at sørge for, at folk kan være på passiv forsørgelse,” siger Vestager, som også afviser, at en lempelse af genoptjeningskravet nytter noget.

”Jeg forstår slet ikke retorikken omkring det. Hvordan skulle det være en trøst, at man hurtigt kan blive arbejdsløs igen?”

Bedre indsats for folk på kanten

I stedet taler hun for en styrkelse af A-kassernes indsats, som skal fokusere mere på coaching, opkvalificering og i det hele taget sætte alle sejl ind over for netop de mennesker, som står til at falde ud af systemet.

Enhedslisten har proklameret, at de vil gøre det her til et kardinalpunkt i finanslovsforhandlingerne. Kan I ikke blive nødt til på en eller anden måde at lempe de her regler, hvis I vil have en finanslov igennem?

»Det vigtige er, at folk kommer i arbejde og ikke, at man udsætter det og derfor bare siger til dem, at så længe, de kan være i systemet, så er alt godt. Det, som er succeskriteriet, og det, som der må være politisk fokus på, det er, hvad vi kan gøre for at få folk ind på arbejdsmarkedet.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.