*

Politik

Dansk minister udløser EU-boykot

Krise om Schengen-samarbejde kan lamme vigtige politiske sager.

Morten Bødskov afviser, at grænsesagen er et nederlag for det danske formandskab. JENS DRESLING / Polfoto

STRASBOURG

Justitsminister Morten Bødskov (S) blev mødt med trusler om retssager, boykot, buh-råb og angreb fra alle sider, da han i dag stod skoleret i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Her forsvarede han en omstridt ny aftale om det grænseløse Schengen-samarbejde, som det danske formandskab i torsdags forhandlede på plads. Men hverken EU-Parlamentet eller EU-Kommissionen er tilfredse med den måde, som det danske EU-formandskab har tolket traktatens regler på, fordi parlamentet på visse områder sættes uden for indflydelse.

Udviklingen tog i formiddag en dramatisk drejning, da EU-Parlamentets største politiske gruppe, de konservative, under den heftige debat med den danske minister meddelte, at man har tabt tilliden til det danske formandskab og ikke længere vil samarbejde med de danske ministre.

Kritik fra konservativ leder

"For mig sluttede det danske formandskab den 7. juni. Det danske formandskab er ikke længere en troværdig samtalepartner. Fremover vil vi tage direkte kontakt til Det Europæiske Råd og det kommende cypriotiske formandskab," sagde den konservative leder, Joseph Daul.

Dermed er der risiko for, at den danske regering ikke kan forhandle de sidste vigtige sager hjem i de sidste tre uger af formandskabet, fordi parlamentet vil blokere dem.

Joseph Daul kaldte det fuldstændig uacceptabelt, at det danske formandskab har forhandlet et kompromis på plads mellem EU’s 27 regeringer, der på visse områder ændrer proceduren for, hvordan evaluering af EU’s ydre grænsekontrol, skal vedtages. Det sætter EU-Parlamentet uden for indflydelse.

Tilliden er væk

Den konservative leder kunne næsten ikke styre sit temperament. Han kaldte Bødskov for ”provokerende” og beskyldte ham for at ødelægge tillids-båndet mellem Ministerrådet og EU-Parlamentet.

"Det er et brud med de helt grundlæggende principper for det europæiske samarbejde," sagde han.

Lederen af de liberale, Guy Verhofstadt, kaldte det danske kompromis for en ”skændsel” og opfordrede til en retssag ved EU-Domstolen, ligesom samarbejdet med danskerne om retspolitikken bør lægges på is.  

"Hvorfor skal vi fortsætte med det danske formandskab? Hvorfor skal vi ikke vente på det cypriotiske formandskab?" sagde Verhofstadt.

Også kritik fra partifæller

Bødskov blev også fordømt af sine egne partifæller. Lederen af den socialdemokratiske gruppe, Hannes Swoboda, kaldte det ”en skandale,” at det danske formandskab bukker under for populistiske kræfter.

"Vi vil kæmpe mod dette med alle muligheder. Det, der ligger bag, er et ønske om at kunne lukke grænserne. Det åbner en ladeport for populistiske kræfter i Europa, og jeg er meget ked af, at det det danske formandskab gør dette," sagde Swoboda.

Også EU-kommissær Cecilia Malmström, som sidder med ansvaret for retlige og indre anliggender, var oprørt og kritiserede den aftale, som Morten Bødskov indgik torsdag i sidste uge.

"Kommissionen er skuffet over Ministerrådets beslutning. Det sidste ord er ikke sagt i denne sag," sagde Malmström, der ikke vil udelukke en retssag. Til gengæld advarer hun parlamentarikerne mod at blokere arbejdet på andre områder.

Bødskov: Enighed om aftale

Morten Bødskov henviste under debatten til, at grænseaftalen er blevet besluttet i fuld enstemmighed mellem de 27 EU-lande, og at der er fuld opbakning fra Ministerrådets juridiske tjeneste i sagen. Samtidig mener han, at flere parlamentarikere har misforstået aftalen.

Bødskov kalder det ”helt fair,” at parlamentarikerne giver deres meninger til kende med buh-råb, rullende øjne og foragt, men han håber ikke, at parlamentet vil afbryde samarbejdet med formandskabet.

"Nu må vi se, hvordan tingene udvikler sig. Jeg synes, at det er vigtigt at holde fokus på bolden og de opgaver, som vi sammen har ansvaret for at løse. Det danske formandskab har haft et rigtig godt samarbejde med EU-Parlamentet hele vejen igennem, og det agter vi at fortsætte med. Vi vil fastholde dialogen og arbejde med sagerne,”"sagde Bødskov efter debatten på et pressemøde.

Stolt af aftalen

Her afviste han også, at grænsesagen er et nederlag for det danske formandskab. Han er tværtimod meget stolt af aftalen, som han beskriver som en stor sejr.

"Vi har sikret enighed i rådet om et forstærket Schengen-samarbejde. Det er en meget stor sejr for formandskabet. Vi har strakt hånden frem til EU-Parlamentet om at sikre en fortsat stærk dialog," tilføjede han.

De nye regler om grænselukning går i korthed ud på, at paskontrol kan genindføres i op til to år, hvis alle muligheder for at bevogte EU’s ydre grænser er opbrugte.

Med hensyn til truslen om en retssag ved EU-domstolen sagde justitsministeren, at sagen nu ”må gå sin gang,” ligesom han afviste beskyldningerne om, at det danske formandskab løber efter populistiske og nationalistiske kræfter.

Sagen er præget af følelser

"Det er på ingen måde tilfældet. Vi har lavet et kompromis, som netop fastholder kernen og grundstrukturen i Schengen, den frie bevægelighed over grænserne."

”Debatten i EU-Parlamentet viser, at det er et spørgsmål, som er præget af mange følelser, men det danske formandskab har sat sig i spidsen for at finde et kompromis mellem EU’s medlemsstater, og det er et kompromis, der sikrer, at vi får bedre styr på de ydre grænser og den illegale indvandring,” sagde Bødskov.

Vrede over Bødskovs grænseaftale

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her