Regeringens reformprojekt er truet

Analyse: Kuldsejlet trepartsaftale truer hele regeringens økonomiske politik. Rådvilde topministre går i tænkeboks.

Artiklens øverste billede
Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) til 1. maj møde. Fredag spændte fagbevægelsen ben for hendes og den øvrige regerings økonomiske politik.

Sammenbruddet i trepartsforhandlingerne er ikke kun et alvorligt nederlag til en kriseramt regering og et gigantisk prestigetab for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Reelt er det hele regeringens økonomiske politik, som er truet af sammenbrud. Derfor går regeringens åbenlyst rådvilde topministre her i weekenden i tænkeboks for at lægge en plan for, hvad næste skridt skal være for at forsøge at redde regeringens politiske reformprojekt.

Byggesten

Den vigtigste byggesten i regeringens økonomiske politik er reformer, der skal øge arbejdsudbuddet. Altså sørge for flere hænder til rådighed for arbejdsmarkedet. Og den største af byggestenene i det projekt var trepartsaftalen, der skulle øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer svarende til fire mia. kr. i statskassen.

Byggesten nummer to er skattereformen, og der er ingen tvivl om, at gårsdagens sammenbrud vil gøre det endnu sværere for Thorning at få sin skattereform igennem. Jo mere svækket regeringen er, jo mere skrumper Venstreformand Lars Løkke Rasmussens interesse i at hjælpe sin politiske hovedmodstander til en succes. Løkke er dybest set kun interesseret i en skattereform, der er så blå, at den politisk vil svække Thorning og 8 regeringen endnu mere.

Uden initiativer og penge

Kuldsejler reformplanerne, står regeringen uden økonomisk politik. Men også uden de initiativer og de penge, som skulle bidrage til at sparke gang i væksten, skabe nye job og vinde de utilfredse vælgere tilbage. I en helt ny meningsmåling fra Rambøll/Analyse Danmark står Socialdemokraterne til blot 17,5 pct. af stemmerne.

Det svarer til et tab på 13 mandater siden valget for ni måneder siden og er en historisk dårlig opbakning til Socialdemokraterne. Kun set dårligere i den Megafon-måling, der for en uge siden gav partiet 16,9 pct.

Også SF bløder, viser målingen fra Rambøll. Og selv om en del af de utilfredse er gået til Enhedslisten, står rød blok samlet til opbakning fra 43,1 pct., mens blå blok nu står til 56,9 pct. af stemmerne. Vælgerlussingen til S og SF har vist sig i målinger fra flere forskellige institutter. Der er derfor ingen tvivl om budskabet fra vælgerne.

Kommunikation?

Når det gælder årsagen, er der mere rum for fortolkning. Hovedforklaringen fra S-toppen er fortsat, at kommunikationen har svigtet. Der er altså ikke noget galt med politikken, vi har bare ikke forklaret den godt nok.

Kommunikationsproblemet handler dog ikke kun om, at topministrene har svigtet opgaven med at forklare danskerne, hvorfor regeringen vil have lønmodtagerne til at arbejde mere. Realiteten er også, at det har været svært for Thorning at trænge igennem med budskabet, fordi hun aldrig har konfronteret vælgernes oplevelse af løftebrud og skuffede forventninger i forhold til S-SF-retorikken fra valgkampen.

Vennerne trak tæppet

Sammenbruddet i trepartsforhandlingerne illustrerer dog også, at topministrene stadig efter otte måneder har problemer med det basale politiske håndværk. I den interne arbejdsdeling har det været Socialdemokraternes opgave at have styr på fagbevægelsen i trepartsprocessen, og forberedelserne med hemmelige hulemøder havde stået på i månedsvis, før de formelle forhandlinger gik i gang for to uger siden.

Det er også værd at bemærke, at det ikke var den altid oprørske FOA-formand Dennis Kristensen, der trak tæppet væk under regeringens ambition om at afskaffe et par helligdage eller feriedage. Tværtimod var det højrefløjssocialdemokraterne og Thornings største støtter i Metal. Presset blev simpelthen for stort fra vrede medlemmer, der ikke kunne forstå, hvorfor de skulle af med en fridag, når der stadig er arbejdsløse kolleger.

Fagbossernes nederlag

Sammenbruddet er selvfølgelig også et nederlag for fagbevægelsen, som havde satset på at bruge en trepartstaftale til at demonstrere politisk indflydelse efter flere år uden i den politiske kulde. Især i VK-regeringens sidste år, hvor bl.a. dagpengeperioden blev halveret helt uden rådslagning med fagbosserne. Også fagbevægelsen har problemer med opbakningen.

I det abespil, der altid følger et sammenbrud, forsøger regeringen nu at give vennerne i fagbevægelsen ansvaret for de mulige økonomiske konsekvenser af kuldsejlede reformer. Nemlig at regeringen kan blive tvunget til at skaffe penge ved at spare og skære ned på velfærden.

Det ændrer dog ikke på, at nederlaget er størst for Thorning, og at det er hende, der står med problemet, hvis hele regeringens økonomiske politik kuldsejler.

"Det er Dansk Metals skyld"

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.