Socialdemokraternes nedtur fortsætter i ny måling
En ny meningsmåling tegner et dystert billede for Thorning og regeringen. Enhedslisten fortsætter fremgang.
Regeringens og i særdeleshed Socialdemokraternes hovedpine kan fortsætte.
En ny meningsmåling tegner et stadig dyster billede efter en dag, hvor regeringen definitivt opgav en trepartsaftale.
I meningsmålingen foretaget af Rambøll/Analyse Danmark for Morgenavisen Jyllands-Posten står Socialdemokraterne til at få 17,5 pct. af stemmerne.
Det er en historisk dårlig meningsmåling kun set dårligere i Megafon-målingen i sidste uge, hvor Socialdemokraterne fik 16,9 pct.
Og det er problematisk, at vælgernes tillid er forsvundet, erkender politisk ordfører Magnus Heunicke (S).
»De målinger vi får i øjeblikket, viser det niveau, vi ligger på. Det er et dårligt niveau for Socialdemokraterne. Vi er ikke tilfredse med det, og derfor tager vi det alvorligt. Der er kun en vej frem, og det er ved at fortsætte med at arbejde for at skabe resultater,« siger han til Jyllands-Posten.
EL: Sørgerligt at flertal smuldrer
De Radikale står også til tilbagegang i forhold til valget, og ville i dag blot få 8,7 pct. af stemmerne.
Også SF ville gå tilbage hvis der valg i dag, og de får kun få 6,6 pct. af stemmerne.
Eneste parti i den røde blok, der står til fremgang, er Enhedslisten. De står til at få 10 pct. af stemmerne og ville dermed blive større end både De Radikale og SF.
Og ifølge gruppeformand Per Clausen (EL) skyldes fremgangen, at man har holdt fast i sine løfter.
»Vi er gået til valg på, at vi ønskede at trække regeringen mod venstre og føre en solidarisk politik samtidig med, at vi har været helt klare i spyttet i forhold til, at vi gerne indgår aftaler med regeringen og opnår resultater. Det, tror jeg, er det, vi bliver belønnet for nu. Det er selvfølgelig godt, men det er sørgeligt, at det flertal, der var for en ny regering, er smuldret,« siger Per Clausen til Jyllands-Posten.
Venstre: Vores fokus er rigtigt
Venstre fortsætter deres fremgang i meningsmålingen. De står til at få 34,1 pct. af stemmerne.
Dermed kan de alene mønstre 60 mandater, mens regeringen tilsammen blot tegner sig for 58.
Og det vækker begejstring hos Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.
»Jeg er rigtig glad for den opbakning, der er til Venstre og til vores politiske linje. Det bekræfter os i, at det fokus vi har på at danske arbejdspladser skal blive i Danmark, og at man ikke skal sætte skat og afgifter op, men sørge for at det bedre kan betale sig at arbejde, og at vores virksomheder får sænket skatten, så vi kan ansætte flere, er den rigtige vej,« siger Ellen Trane Nørby (V) til Jyllands-Posten.
S: Det er et langt sejt træk
Hos Socialdemokraterne er der til gengæld ikke meget tilfredshed.
Målingen kommer efter en dag, hvor regeringen har opgivet at nå målet om at øge arbejdsudbuddet gennem trepartsforhandlingerne, fordi Dansk Metal på et møde torsdag aften klart har afvist at ville arbejde ferie eller helligdage.
Men Magnus Heunicke mener alligevel ikke, at der er tale om krise i Socialdemokraterne.
Er I i krise?
»Nej. Målingerne er dårlige, og vi tager situationen alvorlig. Målingen viser så, hvilket niveau, vi er på. Det er en alvorlig situation at have så dårlig opbakning, og vi vil selvfølgelig gerne have større opbakning. Men det vi nu gør er at skabe de resultater, vi skal måles på,« siger han.
Regeringens næste chance for at opnå resultater kan meget vel blive skattereformen.
Her kræver Venstre skattelettelser for at være med til at lave en aftale, mens Enhedslisten på den anden side mener, at den fremlagte reform er socialt ubalanceret og rammer de svage i samfundet.