JP-analyse: Regeringen er i dyb krise

Regeringen er så svækket som den kan blive efter treparts-kollapset, vurderer politisk redaktør.

Artiklens øverste billede
Statsminister Helle Thorning-Schmidt står nærmest maksimsalt svækket efter fredagens kollaps i trepartsforhandlingerne, lyder JP's analyse.

Fredagens sammenbrud i trepartsforhandlingerne er en gigantisk lammer til S-SF-R-regeringen, som er en dybt alvorlig krise.

Det siger Jyllands-Postens politiske redaktør Christine Cordsen i en analyse af regeringens styrkeposition og muligheder.

Prestigeprojekt lammet

"Regeringen er så svækket, som den næsten kan blive. Det har været et meget stort prestigeprojekt for statsminister Helle Thorning-Schmidt at få en trepartsaftale, fordi det var en af de få ting, der overlevede fra S-SF's store økonomiske plan "Fair Løsning"," siger Christine Cordsen.

Regeringen er så svækket, som den næsten kan blive.

Christine Cordsen, Jyllands-Postens politiske redaktør

JP-redaktøren påpeger, at regeringen med sammenbruddet har mistet et meget vigtigt element i den samlede økonomiske politik.

"Det er en ordentlig lammer til regeringens økonomiske plan. Hele den økonomiske politik er bygget op om at sikre et større arbejdsudbud, som trepartsaftalen var et af de væsentligste bidrag til. Samtidig har Thorning-Schmidt gjort meget ud af, at hun skulle genskabe et nyt og bedre forhold til fagbevægelsen. Men nu ligger det forhold også i ruiner," siger Christine Cordsen.

Lykketoft tog ordet

Det seneste døgn har ikke været muntert for S-SF-R-regeringen. I aftes meddelte fagforbundet Metal, at det af hensyn til medlemmerne ikke kunne acceptere at inddrage helligdage, og dermed var frøet til sammenbruddet i trepartsforhandlingerne sået.

Også Folketingets socialdemokratiske formand, tidligere finansminister Mogens Lykketoft, har bidraget til krisen med kritik af et helt centralt element i regeringens økonomiske politik: At tvinge danskerne til at arbejde mere.

"Det meste af det vil komme af sig selv, hvis vi ellers kunne finde ud af at give folk nogle jobmuligheder," sagde Mogens Lykketoft ved et offentligt møde arrangeret af centrum-venstre tænketanken Cevea onsdag aften i København.

Kritik i baglandet

Her henviste han til, at danskerne arbejdede mere i 2007 og 2008, fordi efterspørgslen var der. Dermed var hele partiprojektet om at øge arbejdstiden med 12 minutter også fejlagtigt, lød det fra Lykketoft.

Den usædvanligt kontante melding fra Mogens Lykketoft, som Jyllands-Posten bragte fredag, ligger på linje med de røster i dele af det socialdemokratiske bagland og fagbevægelsen, som i de seneste måneder har kritiseret ideen om at øge arbejdstiden, når der er 160.000 ledige.

"Timingen er ikke god for regeringen. Lykketoft nyder respekt i dele af partiet, fordi han stod bag 90'ernes succesrige økonomiske politik. Jeg tror, at han sætter ord på mange af de overvejelser, som en del socialdemokrater i folketingsgruppen, i fagbevægelsen og i baglandet går og tumler med," siger Christine Cordsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.