Regeringen undgår folkeafstemning

Venstre støtter ikke DF’s ønske om folkeafstemning. I stedet vil DF forsøge at få beslutningen om randzoner udskudt til efter et valg.

Artiklens øverste billede
Vandløb.

Danskerne skal ikke til stemmeurnerne.

I hvert fald ikke i spørgsmålet om den nye randzonelov, som regeringen med støtte fra Enhedslisten står til at få vedtaget i næste uge.

Dansk Folkeparti vil ellers benytte paragraf 42 i grundloven til at samle 60 underskrifter i Folketinget og aftvinge en folkeafstemning. Men det vil Venstre ikke være med til.

Og dermed kan der ikke samles de nødvendige stemmer.

»Vi har et parlamentarisk system, hvor vi vedtager vores love. Også når det gælder randzone. Derfor er vi ikke indstillet til at skulle have en folkeafstemning i denne sag,« siger Venstres ordfører på sagen Esben Lunde Larsen til Jyllands-Posten

Så Dansk Folkeparti skal ikke regne med at få jeres stemmer?`

»Nej«.

Dermed kan Dansk Folkeparti glemme forhåbningerne om at få randzoneloven til folkeafstemning.

Partiet har selv 22 medlemmer og selvom de skulle få støtte fra De Konservative (8 medlemmer) og Liberal Alliance (9 medlemmer) vil det ikke være nok til at fremtvinge en folkeafstemning.

Venstre: Vi svigter ikke

Dansk Folkeparti er utilfreds med, at regeringen vil udlægge dyrknings-, gødsknings- og sprøjtefrie randzoner langs alle vandløb og søer større end 100 m2 i landzone.

Partiet mener, at det vil gå udover landmænd, der ikke får den nødvendige kompensation for de økonomiske tab de måtte lide ved ikke at måtte dyrke deres arealer langs vandløbene.

Herudover er man bekymret over, at lovforslaget lægger op til, at offentligheden får adgang til randzonerne.  Det mener man krænker ejendomsretten.

Men selvom Venstre ikke støtter Dansk Folkeparti, fastholder partiet stadig, at man er på landmændenes side. 

»Jeg tror, at landmændene er interesseret i at få varetaget deres interesser så seriøst som muligt og ikke ud fra en dagsorden om at genere nogen. Vi har forfægtet sagen om randzonen igennem lang tid, og jeg tror ikke, at der er en eneste landmand, der betvivler at vi kæmper deres sag, når det gælder dyrkningsretten på randzonen og at forhindre offentlighedens adgang. Og det foretrækker landmændene, tror jeg,« siger Esben Lunde Larsen.

Men svigter I ikke landmændene ved at afvise en folkeafstemning?

»Vi svigter på ingen måde landbruget, for vi kæmper for, at de via folketingsarbejdet kan fastholde deres dyrkningsret og også kan fra friholde bræmmerne for adgang for offentligheden,« siger han.

DF vil have udsat beslutningen

På trods af den direkte afvisning fra Venstre nægter Dansk Folkeparti at give op. De vil fortsætte forsøge at forpurre lovforslaget.

»Der er også mulighed for at man kan udsætte beslutningen til førstkommende folketingsvalg. Så jeg synes stadig, at der er nogle muligheder,« siger Rene Christensen til Jyllands-Posten.

Hvilke muligheder og hvor de er beskrevet i grundloven, kan han dog ikke redegøre for på nuværende tidspunkt, men det vil han have undersøgt i løbet af de næste par dage.

»Man må ty til de redskaber der er, og nu skal vi selvfølgelig lige finde ud af, hvilke muligheder vi har,« siger René Christensen, der nægter at stille sig tilfreds med den nuværende udsigt til at lovforslaget bliver vedtaget i næst uge.

»Når ministeren så åbenlyst lækker op til, at det her bare er for at tække nogle vælgere, så føler man sig provokeret,« siger Rene Christensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.