DF truer regeringen med folkeafstemning

Et lovforslag, der rammer landmænd, får Dansk Folkeparti til at true regeringen med folkeafstemning.

Artiklens øverste billede

Dansk Folkeparti er vrede og frustrerede over, at regeringen sammen med Enhedslisten planlægger at vedtage nye randzoner i landbruget.

Frustrationen er så stor, at de nu truer regeringen med en folkeafstemning, hvis fødevareminister Mette Gjerskov (S) ikke skrotter lovforslaget, der skal til tredje behandling i næste uge.

»Det er bestemt ikke noget, man skal true med hver dag, men her mener vi, at ministeren udøver magtmisbrug ved at lave miljødagsordenen om til en personlig dagsorden og give en gave til befolkningen ved, at de kan få adgang til de her randzoner « siger René Christensen, Dansk Folkepartis ordfører for miljø, landbrug og og fiskeri, til Jyllands-Posten.

DF: Landmænd kompenseres ikke

Dansk Folkeparti er utilfreds med, at regeringen vil udlægge dyrknings-, gødsknings- og sprøjtefrie randzoner langs alle vandløb og søer større end 100 m2 i landzone.

Partiet mener, at det vil gå udover landmænd, der ikke får den nødvendige kompensation for de økonomiske tab de måtte lide ved ikke at måtte dyrke deres arealer langs vandløbene.

Herudover er man bekymret over, at lovforslaget lægger op til, at offentligheden får adgang til randzonerne.  Det mener man krænker ejendomsretten.

Derfor vil Dansk Folkeparti benytte paragraf 42 i grundloven, der betyder at man kan kræve en folkeafstemning ved at indsamle 60 underskrifter fra folketingets partier.

Venstre vil diskutere det i gruppen

I Venstre forklarer miljøordfører Henrik Høegh, at man ønsker at vende det i folketingsgruppen, inden man er parat til at melde ud om Dansk Folkeparti kan regne med at få underskrifter fra partiet.

»Jeg har forståelse for Dansk Folkepartis frustration, men om vi vil støtte at det skal til Folketingsafstemning, vil jeg gerne vende med Venstres gruppe først,« siger miljøordfører Henrik Høegh til Jyllands-Posten.

Under 2. behandlingen af lovforslaget gav fødevarerminister Mette Gjerskov udtryk for sin undren over Dansk Folkepartis indstilling.

»Der er et meget voldsomt middel at tage i brug i denne sag, og jeg er ikke sikker på, at partiet vil vinde en eventuel folkeafstemning,« sagde Mette Gjerskov ifølge Altinget.dk.

S sår tvivl om folkeafstemning

Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht mener imidlertid, at Dansk Folkeparti kan have brug for et læsekursus af grundloven.

I den pressemeddelelse Dansk Folkeparti sendte ud tidligere står således der i overskriften:

»DF: Vi bremser regeringens ekspropriation«

Det mener Benny Engelbrecht er en anelse mærkværdigt, når der i grundlovens paragraf 42 stk. 6 står, at love om ekspropriation ikke kan undergives folkeafstemning.

»De må beslutte sig for om, der er tale om ekspropriation eller ej. Hvis der er tale om ekspropriation, så kan man ikke have en folkeafstemning,« siger Benny Engelbrecht til Jyllands-Posten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.