Mette Bock drømmer om et sammenbrud
Folketingsmedlem: Politikere agerer embedsmænd og embedsmænd er blevet politikere.
Liberal Alliances nye folketingsmedlem Mette Bock, søster til partileder Anders Samuelsen, er på ingen måde benovet over at være kommet ind på Christiansborg som folkevalgt.
Hun giver på Grænseforeningens hjemmeside grænsen.dk sine politiske kolleger men også embedsmændene det glatte lag.
Jeg kan i svage stunder drømme om et ”efter demokraturet”, hvor partierne er brudt sammen og højre-venstre aksen er blevet fortid.
Her er f.eks. hendes konklusion på de tilstande, hun mener at have observeret:
"Jeg kan i svage stunder drømme om et ”efter demokraturet”, hvor partierne er brudt sammen og højre-venstre aksen er blevet fortid. Hvor rollerne igen er fordelt, så politikere træder i karakter som politikere, mens embedsmændene koncentrerer sig om at forvalte systemet til gavn for borgerne. Jeg drømmer om et levende folkestyre, hvor vi stemmer efter vores overbevisning og ikke blot bevidstløst følger partidisciplinen."
Ingen "samtale"
Mette Bocks grundlæggende anke er, at politikerne ikke har en konstruktiv samtale/debat, hvor målet er at finde løsninger til gavn for borgerne og samfundet.
Denne samtale er demokratiets sjæl, og Christiansborg er ret sjælløs, konstaterer hun.
"Den rituelle stammedans på Christiansborg er både udbredt og bredt accepteret. Det er reglen snarere end undtagelsen, at taktiske hensyn vinder over ønsket om at finde løsninger til fællesskabets bedste. Problemet er naturligvis, at det underminerer tilliden politikerne imellem. Og tilliden mellem borger og stat," fastslår Mette Bock.
Angrib!
Hun giver et eksempel, som hun mindes med gru. Under Folketingets åbningsdebat i september 2011 stillede Venstre det samme spørgsmål til statsministeren 30 gange, og knap 30 gange gav hun det samme svar. Og sådan er det fortsat, mener hun:
"Når ministre kaldes i samråd, i spørgetimer i folketingssalen, via skriftlige spørgsmål til ministrene og ved at sende formationer af soldater i salen, har det kun én opgave: At gå til angreb."
Embedsmænd er blevet politikere
En anden observation fra Mette Bock handler om embedsmændenes rolle i praksis og dermed også politikernes.
"Det står mig nemlig efter knap et år i folketinget lysende klart, at politikerne er blevet embedsmænd – og embedsmændene er blevet politikere."
hendes pointe er, at når politikerne ikke træder i karakter som politikere, kommer den primære magt til at ligge hos et embedsværk, der naturligvis ikke tænker i helheder men ned i den søjle, som de selv arbejder inden for.
Oprydning er umuligt
Mette Bock er nået til den konklusion, at en oprydning i bureaukratiet ikke er mulig, og at politikerne tilsyneladende heller ikke mener det alvorligt, selv om de talte meget om det under valgkampen. Derfor hælder hun nu til en sammenbrudsteori, så der skal tænkes forfra.
Har hun ret?
Kom frem med din mening om de emner, hun kritiserer.
Tag del i debatten herunder.