Lavere skat lokker ikke til arbejde

Tre af fire danskere siger, at lavere skat ikke vil få dem til at arbejde mere. Også politisk får regeringens skattereform en hård medfart hos både Enhedslisten og Venstre.

Artiklens øverste billede

Regeringen håber med sin skattereform at lokke sygeplejersker, smede og andre hårdtarbejdende danskere til at arbejde mere.

Men hverken udsigten til måske helt at slippe for topskat eller et væsentligt højere beskæftigelsesfradrag ser ud til at lokke det store flertal af danskere til at tage en ekstra tørn.

Kun 18 pct. vil knokle mere

Tre af fire afviser i en meningsmåling foretaget af Rambøll/Analyse Danmark for Morgenavisen Jyllands-Posten, at lavere skat på arbejde vil få dem til at arbejde mere.

Kun 18 pct. svarer, at lavere skat vil få dem til at arbejde mere.

GRAFIK: Se grafikken i stort format

Meningsmålingen blev foretaget tirsdag, da regeringen fremlagde sin skattereform.

Corydon foretrækker analyser

Finansminister Bjarne Corydon (S) lader sig dog ikke slå ud.

»Meningsmålinger er selvfølgelig altid interessante, men jeg læner mig op ad solide faglige analyser, der viser, at lavere skat på arbejde har en effekt,« siger han.

Også professor i økonomi på Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen, der var med i den seneste skattekommission, fremhæver, at der ofte er forskel på, hvad folk svarer, og hvad de rent faktisk gør.

»Tidligere studier har påvist, at lavere skat har en lille tendens til at få folk til at arbejde mere. Men regeringen skal ikke regne med, at alle de 250.000 danskere, der kommer til at undgå topskat, vil arbejde mere,« siger han.

Svære forhandlinger forude

Regeringen håber på en aftale inden sommerferien og indbød i går til lynforhandlinger, men der er risiko for, at reformen støder på grund.

Venstre nægter at forhandle videre, hvis ikke regeringen vil bruge penge fra andre planlagte reformer til markante skattelettelser.

Mens Enhedslisten blankt afviser at lade førtidspensionister, ledige og sygemeldte bidrage til finansieringen ved at dæmpe reguleringen af overførselsindkomsterne.

LÆS OGSÅ: Kjærsgaard tror mest på Fleggaard

LÆS OGSÅ: Kun ægtepar får hug i børnecheck

LÆS OGSÅ: Thorning ville ikke gentage valgløfte

LÆS OGSÅ: Her er skattereformens vindere

LÆS OGSÅ: Sådan rammer skattereformen forskellige familier

LÆS OGSÅ: Konservative: Årets dummeste ide

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen