Skrappere krav til ledige på bistand

Beskæftigelsesministeren bebuder markante stramninger over for ledige på kontanthjælp.

Artiklens øverste billede

Der er sket en markant stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, som ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, og som heller ikke bliver mødt med krav om uddannelse eller aktivering.Det viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, som afslører, at gruppen af de svageste ledige i den såkaldte matchgruppe tre er vokset med 66 pct. på halvandet år.

Kontante stramninger

Udviklingen får beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at bebude kontante stramninger, når hun lige efter nytår tager hul på arbejdet med en kontanthjælpsreform.»Der er behov for at sætte en effektiv bremse for, hvor mange flere der kommer ind i kontanthjælpssystemet,« siger Mette Frederiksen.

Unge tvunget til uddannelseMed reformen vil Mette Frederiksen sikre, at alle unge under 30 år bliver tvunget i gang med uddannelse i stedet for at ryge på kontanthjælp.

Også alle andre kontanthjælpsmodtagere skal mødes med skrappere krav om at arbejde for kontanthjælpen. Eventuelt i særlige kontanthjælpsjob som f.eks. havearbejde. Eller ved at jobcentrene erstatter samtaler med krav om fremmøde på et arbejde, der kan teste den lediges faktiske formåen.»Som socialdemokrat er jeg tilhænger af en hårdere rådighedsvurdering end den, der gælder i dag,« fastslår Mette Frederiksen.

Kritik af sagsbehandlere

Og når det gælder de svageste kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe tre, skal alle sager gennemgås en ekstra gang.

Beskæftigelsesministeren har nemlig en mistanke om, at sagsbehandlerne i nogle kommuner i for høj grad lader folk blive på passiv forsørgelse uden at stille krav.»I mange kommuner og blandt en del sagsbehandlere er der en alt for stor tendens til, at man indirekte fastholder folk på kontanthjælp, fordi sagsbehandlerne af et godt hjerte ønsker at sikre folk en indtægt,« siger Mette Frederiksen.Afviser anklage

Den anklage mod sagsbehandlerne afvises af formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.»Sagsbehandlere sidder ikke og synes, at det er synd for folk,« siger Bettina Post, der hellere vil have mere tid til sagsbehandling end flere stramninger.

Både Enhedslisten og Venstre afviser flere af Mette Frederiksens forslag til stramninger.

Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag

  • Hvad synes du om Mette Frederiksens udspil?

Deltag i debatten herunder

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen