DKP-vidne: Sohn bad om penge i Moskva

Ole Sohns forklaring om sit kendskab til pengestrøm fra Moskva til DKP holder ikke, siger professor, som selv er tidligere DKP'er.

Artiklens øverste billede

Som formand for Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, var erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) direkte involveret i overførsel af penge fra det sovjetiske kommunistparti, SUKP, til DKP. Det afslører Kurt Jacobsen, der var Moskva-korrespondent for partiavisen Land og Folk.

»I marts eller april 1990 ringer Ole Sohn til mig og beder mig om at ringe til et bestemt sovjetisk telefonnummer for at få et beløb overført til DKP. Han siger, at det haster, fordi man mangler penge,« husker Kurt Jacobsen, der i dag er historiker og professor på CBS, Handelshøjskolen i København.

Forklaringen er i strid med Sohns forklaring om, at han ikke var involveret i pengeoverførsler fra Moskva, og at han straks stoppede pengestrømmen fra Moskva i form af f.eks. overfakturering på trykkeopgaver, da han erobrede den fulde magt i DKP's ledelse. Det skete i januar 1990, men efter det tidspunkt bad Ole Sohn altså Kurt Jacobsen om at hjælpe med at overføre penge fra Moskva.

150.000 dollars

Året før havde DKP ifølge et sovjetisk dokument, som Morgenavisen Jyllands-Posten omtalte onsdag, ansøgt om penge hos SUKP for budgetåret 1990, og i begyndelsen af april 1990 udbetalte SUKP 150.000 dollars til DKP.

»Da jeg læste om ansøgningen, ringede der en klokke. Der var et tidsmæssigt sammenfald, og pludselig giver det hele mening,« siger Kurt Jacobsen, der i sin tid bad sin sovjetiske sekretær foretage telefonopkaldet for at få overført pengene til DKP.

Interne DKP-mødereferater fra 1989, som Jyllands-Posten i dag kan afsløre, viser samtidig, at Ole Sohn tilsyneladende vidste langt mere om støtten fra Moskva og partiets økonomi, end han har fortalt offentligheden.

»Problemet er ikke, om Ole Sohn har modtaget penge eller ej. Problemet er, at det ser ud som om, at han ikke har fortalt sandheden,« siger Kurt Jacobsen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger eller beskyldningerne om ikke at fortælle sandheden.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.