Millioner mod salafister

Regeringen har afsat 24 mio. kr. til bekæmpelse af salafister og social kontrol.

Artiklens øverste billede
Herboende salafister stod i oktober frem i Jyllands-Posten og bebudede sharia-zoner i de københavnske kvarterer, som har mange indvandrere, bl.a. bydelen Tingbjerg. Arkivfoto: Ilan Brender

Bekæmpelse af salafister kommer nu på finansloven, oplyser TV2 Nyhederne mandag aften. Pengene skal blandt andet bruges til at ansætte rollemodeller, som kan få unge ind på en demokratisk vej fremfor at drages mod islamisk ekstremisme.

Social kontroI

Ifølge TV2 afsættes der 24 mio. kr, som også skal bruges til at bekæmpe social kontrol, som betyder, at unge med indvandrerbaggrund holdes i meget kort snor og f.eks. ikke frit kan vælge kæreste og ægtefælle.

Det var Morgenavisen Jyllands-Posten, som i oktober satte salafisterne på dagsordenen med en række artikler om, hvordan de fundamentalistiske islamister ønskede danske soldater hjem i kister og planlagde sharia-zoner i de københavnske kvarterer, som har mange indvandrere, bl.a. bydelen Tingbjerg.

Regeringens strategi

I et samråd i sidste uge løftede social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) sløret for regeringems strategi imod salafisterne. Den indeholder bl.a.:

- Unge skal undervises i ekstremist-propaganda.

- Hjælp til at få terrordømte væk fra ekstremisme.

- Forbyggende indsats udvides til personer over 18 år.

- Kortlægning af salafister og andre ekstremister, herunder geografisk placering og statsborgerskab.

- Styrkelse af Nydansk Ungdomsråd og andre demokratiske aktører.

- Penge til familienetværk, som kan hjælpe unge væk fra ekstremisme (afhænger af satspuljeforhandlingerne).

Ny regering vil handle

Den forrige regering modtog i maj en rapport om salafistmiljøet i Danmark, men daværende integrationsminister Søren Pind (V) iværksatte dengang ikke nye initiativer.

»Nu er der kommet en ny regering, og vi vil handle,« fastslog Hækkerup under sidste uges samråd.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen