Få et overblik over finansloven her

Regeringen venter et underskud på 95 mia. kr. i statskassen i 2012.

Det fremgår af det forslag til en finanslov, som Danmarks nye regering fremlagde torsdag.

Dermed står nationen over for en kæmpe udfordring med at nedbringe underskuddet, og derfor må borgere, virksomheder og den nye regering stå sammen om at løfte opgaven, skriver regeringen i finanslovsforslaget, der har fået overskriften "Ansvar og handling".

"De svagere konjunkturudsigter svækker de offentlige finanser yderligere, og der ventes et offentligt underskud på i størrelsesordenen 95 mia. kr. i 2012," skriver regeringen blandt andet.

Men underskuddet må forventes at blive væsentligt større i 2012, da regeringens vækstpakke ikke er indregnet i tallene. Tallet kan derfor reelt vise sig at blive over 100 mia. kr., og så vil underskuddet målt i procent af økonomiens størrelse vokse til den forkerte side af 5 pct.

Længere vej ud af krisen

Dermed er hullet altså mindst 10 mia. kr. større end skønnet under den tidligere regering i august 2011.

"Med udviklingen i den internationale økonomi er det tvivlsomt, om eksporten fortsat kan trække opsvinget i dansk økonomi. Udsigterne for væksten i dansk økonomi i år og til næste år er derfor forværret. Stigningen i ledigheden ventes at fortsætte i resten af 2011, og tidligst i løbet af næste år er der udsigt til en gradvis vending på arbejdsmarkedet. Dermed er vejen ud af krisen blevet længere," skriver regeringen.

Investeringer fremrykkes

Med sit finanslovsforslag vil regeringen forsøge at kickstarte dansk økonomi.

Der skal blandt andet fremrykkes investeringer for 10,75 mia. kr. i 2012 og 8 mia. kr. 2013. Pengene skal blandt andet bruges på kommunale investeringer i skoler og daginstitutioner, veje, jernbaner, almene boliger og en betalingsring omkring København.

Regeringen vil samtidig tage fat på en fattigdomkamp, som blandt andet fører til en afskaffelse af kontanthjælpen, introduktionsydelse og kontanthjælpsloftet. Det koster sammenlagt 340 mio. kr.


Derudover rummer finanslovsforslaget følgende hovedpunkter:

 • Den tidligere regerings loft over børnechecken på 33.000 kr. pr. år bliver fjernet. Fremover får børnefamilier fuld børnecheck uanset antallet af børn.
 • Satspuljeinitiativer for 416 mio. kr. i 2012 til en helhedsorienteret beskæftigelsesindsats, indsats for børn og unge samt hjælp til de mest udsatte grupper.
 • Multimedieskatten, som den tidligere regering indførte under stor debat, bliver afskaffet. Det koster en halv mia. kr.
 • BoligJobordningen videreføres i 2012, herefter oprettes en målrettet grøn energirenoveringspulje.
 • Loft over indbetalinger til ratepensioner nedsættes til 55.000 kr. fra 100.000 kr.
 • Et bedre folkesundhed igennem bedre forebyggelse. Regeringen vil hæve afgifterne på usunde fødevarer som: sukkerholdig sodavand, øl og vind, chokolade og slik, konsum-is, cigaretter og tobak. Den tidligere regerings besparelser på Forebyggelsesfonden føres tilbage til forebyggelsesindsatsen.
 • Grøn omstilling af Danmark. Tilskudspulje på 500 mio. kr. i 2013 og 2014 til energirenovering af boliger, 50 mio. kr. til et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram samt 114 mio. kr. til en miljøfokusering af landdistriktsprogrammet. Det energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram videreføres.
 • Der afsættes yderligere 300 mio. kr. til forskning, så der samlet er knap 1 mia. kr. til udmøntning til forskning.
 • Der afsættes samlet 420 mio. kr. i 2012 og 630 mio. kr. i 2013 til styrket uddannelsesindsats og omkring 500 mio. kr. mere i 2012 til SU. Den tidligere regerings besparelse på SU annulleres.
 • Egenbetalingen for fertilitetsbehandling afskaffes, og psykiatriindsatsen opprioriteres permanent. Der afsættes fra satspuljen 217 mio. kr. i 2012 til psykiatrien og 121 mio. kr. i 2012 til sundhed og forebyggelse for de svageste grupper.
 • Skattefritagelsen for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer afskaffes.
 • Dagpengeperioden forlænges for udvalgte grupper i 2012. Indsatsen mod ungdomsarbejdsløshed styrkes med 30 mio. kr. i 2012 og 2013. Der afsættes 44 mio. kr. i 2012 og 53 mio. kr. i 2013 til et forsøg med jobpræmie for kontanthjælpsmodtagere.
 • Der afsættes 200 mio. kr. årligt i 2012 og 2013, så asylansøgere kan bo udenfor asylcentrene. Gebyr ved ansøgning om familiesammenføring afskaffes. Fra satspuljen afsættes 61 mio. kr. i 2012 til bedre integration.
 • Der afsættes yderligere 234 mio. kr. i 2012 og 600 mio. kr. i 2013 til udviklingsbistand, så den udgør 0,83 pct. af BNI.
 • Regeringen vil et moderne, effektivt og omstillingsparat politi. Sænkningen af den kriminelle lavalder tilbagerulles.
 • 44 mio. kr. årligt til flerårsaftale for Det Kongelige Teater og landsdelsscenerne. 20 mio. kr. årligt i 2012 og 2013 til videreførelse af Sport Event Danmark. 172 mio. kr. i ekstraordinært tilskud til udlodningsmodtagerne af tipsmidler i 2012.
null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.