Hver femte vil tabe på efterlønnen
Mange med mellemlange uddannelser kan glemme alt om at bruge den fremtidige efterlønsordning, hvis reformforslaget bliver vedtaget.
Fremover kan det blive en ren underskudsforretning for mere end 20 pct. af de efterlønsberettigede danskere at gå på efterløn. Det viser nye tal fra Forsikring & Pension.
Og stort set alle danskere vil i løbet af få år stå til at blive trukket i efterløn, hvis regeringens og de radikales efterlønsreform vedtages med sine nye regler om modregning af al pensionsopsparing i efterlønnen.
Ud over læger, jurister og ingeniører omfatter gruppen også gymnasielærere, der ellers i stort omfang trækker sig tilbage før folkepensionen. Andre efterlønsglade grupper som sygeplejersker og folkeskolelærere vil ligeledes blive trukket i efterløn.
Opsparing over 1 mio. modregnes
Det skyldes, at der med reformen modregnes for al pensionsopsparing på over 1 mio. kr. i efterlønnen, selv om pensionen ikke er under udbetaling.
»Bare man har udsigt til en pensionsformue på 2,5 mio. kr., kan det ikke betale sig at være med i efterlønsordningen. Så betyder modregningen, at man kan spare mere op selv,« siger finansrådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.
Ved en pensionsformue på 2,5 mio. kr. trækkes der 100.000 kr. fra efterlønnen på godt 199.000 kr. før skat om året.
Overstiger opsparingen 5 mio. kr., kan man slet ikke få efterløn længere på grund af modregningen.
Pensionskasser vil tilbyde opsparing
Derfor forbereder mange pensionskasser sig på at modtage hidtidig efterlønsopsparing og på at rådgive medlemmerne om den bedste løsning, hvis de gerne vil tidligt på pension.
Det gælder bl.a. Unipension, hvor gymnasielærere, magistre, dyrlæger og arkitekter sparer op.
»De fleste af vores medlemmer bliver berørt i større eller mindre grad, hvis efterlønsforliget bliver vedtaget. De har en gennemsnitlig pensionsformue på ca. 3 mio. kr.,« siger adm. direktør i Unipension, Erik Adolphsen.
Pensionsformue på 2,5 mio.
Ifølge opgørelsen fra Forsikring & Pension har 59-årige danskere med en mellemlang videregående uddannelse i dag i gennemsnit en samlet pensionsformue på ca. 2,5 mio. kr.
De nye regler for modregning rammer ikke dem, men slår først igennem for danskere født i 1956 og senere. Men de 59-årige tegner et godt billede af pensionsformuerne, der bare vil stige i de kommende år, fordi indbetalingerne er steget gennem årene.