Kan efterløn betale sig for dig?
Skal jeg blive på efterløn eller melde mig ud, spørger mange danskere sig selv om i disse dage. Se, om det kan betale sig for dig.
Hvis du tjener over 400.000 kr. om året og gennem 30 år indbetaler 10-15 pct. af lønnen til pension med et gennemsnitligt afkast på 4,5 pct., kan det ikke betale sig for dig at være med i den nye efterlønsordning.
Derimod får lavtlønnende en økonomisk gevinst ved at være tilsluttet ordningen. Jo lavere løn og pension, desto større er fordelen.
Det viser beregninger, som Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg har lavet på baggrund af oplysningerne i den nye efterlønsaftale, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti og De Radikale fredag.
Selv om efterlønnens størrelse bliver gjort mere afhængig end hidtil af størrelsen af den pension, som efterlønneren har sparet op, tordner Socialdemokraterne og SF mod aftalen, som de kalder socialt skæv.
Ikke de svageste
Men Kim Valentin siger med henvisning til sine beregninger, at ordningen ikke rammer de svageste grupper.
»Hvis meningen med den nye ordning har været, at man ikke vil ramme de svageste grupper, så er det rigtigt, at det gør man ikke. Til gengæld rammer man rigtig hårdt mellemindkomster og høje indkomster. Det kan simpelthen ikke betale sig for dem at have efterløn længere,« siger Kim Valentin, der som partner i Finanshuset giver økonomisk rådgivning til private.
Hvis man ikke vil være med i efterlønsordningen, kan man melde sig ud inden 1. juli 2012 og få udbetalt op til 60.000 kr. skattefrit.
»Folk med mellemindkomster og høje indkomster bør kigge på, om de ikke skal modtage denne skattefri gave og bruge pengene til enten at få noget gæld væk eller lave noget supplerende pensionsopsparing,« siger Kim Valentin.
Se grafikken i stor størrelse her