S: Forkert medicin til udkantsdanmark

Socialdemokraterne vil efter et eventuelt regeringsskifte neutralisere de netop vedtagne lovændringer i planloven for 29 udkantskommuner.

Artiklens øverste billede

Oppositionen med Socialdemokraterne i spidsen vil rulle ændringerne i planloven tilbage til det oprindelige, hvis og når partiet kommer til magten efter det kommende valg.

»Vi vil ikke spise udkantsdanmark af med en medicin, der ikke virker på sygdommen,« lyder det fra Socialdemokraternes Flemming Møller Mortensen, efter at en række eksperter i Morgenavisen Jyllands-Posten netop har kritiseret regeringens lempelser af planloven for ikke at hjælpe de 29 udkantskommuner, som ændringerne kommer til at gælde for.

Tværtimod risikerer lempelserne ifølge eksperterne både at gå ud over natur og herlighedsværdier og at forringe kommunernes muligheder for at planlægge udviklingen i landområderne.



I den forkerte retning

»Ændringerne er samlet set et skridt i den forkerte retning, og vi er ikke mindst meget skeptiske, fordi man på ingen måde har vurderet konsekvenserne af lempelserne. Derfor vil vi med en anden sammensætning af Folketinget sørge for, at ændringerne i forbindelse med landzonen og kystnærhedszonen bliver annulleret og rullet tilbage til det oprindelige,« siger Flemming Møller Mortensen, der er medlem af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg.

Lettere at opføre boliger

Lovændringerne skulle blandt andet gøre det lettere for de 29 yderkommuner at opføre nye boliger og etablere erhvervsvirksomheder på landet.

Den socialdemokratiske miljøordfører, der bakkes op af resten af oppositionen i De Radikale, SF og Enhedslisten, peger på, at lempelserne vil medføre manglende planlægning. F.eks. skal kommuner nu imødekomme ansøgninger, selv om der ikke er lavet lokalplan for et område.

»Hvis en kommune har f.eks. 10 landsbyer, hvoraf kun de 4 har dagligvarebutik og skole, risikerer man med de nye ændringer, at der overhovedet ikke bliver prioriteret i forhold til fremtidige byggetilladelser, men tværtimod bliver smurt et tyndt lag ud over det hele - i stedet for at styrke bestemte landsbyer. Samtidig vil knopskydningen af byggetilladelser i det åbne land gøre det langt mere besværligt at overholde afstandskrav i forhold til landbrug og vindmøller. Det vil vi ikke acceptere,« siger Flemming Møller Mortensen.

Endelig vil oppositionen neutralisere regeringens lovinitiativ, når det gælder overflødiggjorte landbrugsbygninger, hvor der tidligere har været en række restriktioner i forhold til andet erhverv og eventuelle udvidelser.

»Indtil i dag har kommunen haft mulighed for at sige nej, men det bliver langt sværere nu, hvor kommunerne som udgangspunkt skal imødekomme ønsker om udvidelser, medmindre væsentlige hensyn til landskab, natur, miljø, planlægning eller naboer taler imod. Det betyder, at der kan udvides til erhverv uden for de områder, der allerede er udlagt som erhvervsarealer, og man risikerer f.eks. tung trafik og flere konflikter med naboer,« mener Flemming Møller Mortensen.

Vil skabe vækst

Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, forstår ikke oppositionspartiernes skepsis:

»Vi vil skabe vækst i lokalsamfundene, og hvis de vil forhindre det, må de melde det ud i valgkampen. Lovændringerne når at komme til at virke, selv om oppositionen skulle vinde valget. Så hvis den vil ændre på lovgivningen, kommer det til at skabe kaotiske tilstande, fordi nogle opnår byggetilladelser ifølge vores lovgivning, mens andre ikke når det. Det vil medføre usikkerhed og ulighed, og selv om oppositionen har ret til at gøre det, synes jeg, at det er udtryk for en underlig demokratiopfattelse,« siger han.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.